Katasztrófa

Kánikula nehezíti az újabb erdőtüzek megfékezését Dél-Franciaországban

Harmadik napja próbálják megfékezni a délnyugati Gironde megyében az újabb erdőtüzeket.

2022.07.14 17:58MTI

Franciaországban a kánikula - amelynek során csütörtökön helyenként 40 Celsius-fokot is mértek -, nehezíti a tűzoltók feladatát, akik harmadik napja próbálják megfékezni a délnyugati Gironde megyében az újabb erdőtüzeket.

A Bordeaux székhelyű megyében reggel fél 9 óta tűzoltó-repülőgépekkel oltják azt a két tüzet, amely kedd óta 4 ezer hektárnyi fenyőerdőt pusztított el. A hetek óta tartó szárazság miatt a tűz nagyon gyorsan terjedt a kiszáradt növényzeten, de személyi sérülést eddig nem okozott.

Bár a lángok több mint 2 ezer hektárt elpusztítottak a Bordeaux-tól negyven kilométerre délre fekvő Landiras településnél, a nem sűrűn lakott vidéken a helyzet stabilizálódott, a tüzet azonban még nem sikerült teljesen eloltani - közölte a helyi prefektúra.

A helyzet "bizonytalanabb" La Teste-de-Buch településnél, Európa legnagyobb homokdűnéi közelében az Atlanti-óceán partján, amelyet nehéz megközelíteni a tűzoltóknak. Az előző éjjel mintegy hatezer embert telepítettek ki a környék öt kempingjéből.

A hatóságok azt kérték a kempingek üzemeltetőitől, hogy a heti váltásban elvileg szombaton érkező újabb nyaralókat értesítsék arról, hogy egyelőre nem tudják őket fogadni. Ez arra utal, hogy hosszabb időt vehet igénybe a tüzek eloltása.

A prefektúra tájékoztatása szerint jelenleg ezer tűzoltó, négy Canadair és két Dash típusú repülőgép küzd a lángokkal. Gérald Darmanin belügyminiszter a helyszínen tett látogatásán szerdán arra emlékeztetett, hogy idén eddig 15 ezer hektárnyi erdőterület vált a tűz martalékává, míg tavaly július közepéig kevesebb mint ezer hektár.

A nemzeti ünnep alkalmából csütörtök este rendezendő ünnepségeket számos térségben módosították, helyenként lemondták a füllesztő kánikula és a tűzveszély miatt, és a tűzijátékokat betiltották az ország délnyugati részén.

Szakértők szerint az üvegházhatású gázok kibocsátása által súlyosbított, egyre hosszabb ideig tartó hőhullámok egyértelműen a klímaváltozásnak tudhatók be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.