Főleg a szegény országokban

A Föld lakosságának csaknem egynegyedét fenyegeti súlyos árvíz

Ez az első globális vizsgálata az árvízveszélynek való kitettség és a szegénység közti összefüggésnek.

2022.06.29 20:50MTI

A Föld lakosságának csaknem egynegyedét fenyegeti súlyos árvíz, főleg a szegény országokban - állítja egy kutatás, amely a Nature Communications tudományos folyóiratban jelent meg kedden.

A kutatás szerint 1,81 milliárd ember - a világnépesség 23 százaléka - van kitéve 15 centiméteresnél nagyobb árvíz veszélyének legalább egyszer egy évszázadban. A veszélyeztetett emberek közül 580 millió napi kevesebb mint 5,50 dollárból él.

Az áradás fenyegetésének kitett emberek közül 1,24 milliárd Kelet- és Dél-Ázsiában él, főleg Kínában és Indiában. A veszélyeztetettek csaknem 90 százaléka szegény vagy közepes jövedelmű országok lakosa.

Ez az első globális vizsgálata az árvízveszélynek való kitettség és a szegénység közti összefüggésnek - emelte ki Thomas McDermott, a Galway-i Ír Nemzeti Egyetem tudósa a kutatáshoz fűzött kommentárjában.

A szerzők a folyók, tengerek és esőzések okozta áradások kockázatbecslését vetették össze a Világbank adataival a lakosságról és a szegénységről.

A kutatás szerint a világ hazai össztermékének 12 százalékát (9,8 billió dollárt) állítják elő az árvízveszélyes területeken a 2020-as termelési adatokat figyelembe véve.

A korábbi hasonló kutatások földrajzilag körülhatároltak voltak vagy csak az árvízveszély egy-egy formáját vették figyelembe, alábecsülve a súlyos árvíz kockázatának kitett emberek számát a világban - állítják a szerzők, akik szerint a klímaváltozás és a kockázatos urbanizációs modellek tovább növelik az áradások veszélyét az elkövetkező években.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.