Háború

Orosz csapás érte a harkivi nukleáris szubkritikus létesítményt

Az orosz csapatok június 25-i ágyúzása következtében megrongálódott neutronforrás nukleáris szubkritikus létesítmény Harkivban.

2022.06.26 11:40ma.hu

"A 2022. június 25-én Harkivot ért újabb orosz csapás következtében megrongálódott a "Dzherelo Neutroniv" nevű neutrontároló létesítmény. A "Harkivi Fizikai és Technológiai Intézet" (NSC KIPTI) Nemzeti Tudományos Központ üzemeltető szervezetének tájékoztatása szerint a létesítmény gyors ellenőrzése során további károk keletkeztek az ipari létesítmény épületeiben és infrastruktúrájában" - tette közzé az ukrán állami nukleáris szabályozási felügyelőség sajtószolgálata a Telegramon.

Különösen a következők sérültek meg: a gyorsítónak a kísérleti üzemhez tartozó burkolatának keleti fala; a speciális szellőzőrendszer szellőzőcsatornája; az üzem főszerkezetének szellőzőcsöve; a gyorsító  egyik hűtőrendszere; a vészhelyzeti áramellátó rendszer dízelgenerátorainak burkolata; az üzem főszerkezetének egyes területei.

Mint írták, lehetséges, hogy a neutronforrás-létesítményben az orosz csapatok lövedékei további károkat okoznak, ami hatással lehet a nukleáris és sugárbiztonságra.

"Ismét megjegyezzük, hogy a Dzherelo Neutronivet, mint bármely más nukleáris létesítményt, nem harci körülmények közötti működésre tervezték. Ennek folyamatos bombázása súlyos radioaktív hatásokhoz és a szomszédos területek szennyezéséhez vezethet."

A munkatársak továbbra is vizsgálják a létesítmény épületeit, építményeit és berendezéseit, hogy megállapítsák a károkat, de ezeket a munkálatokat akadályozza az újabb lövések állandó veszélye.

Jelenleg a Neutronforrás szubkritikus állapotban van. Az üzemeltető személyzet figyelemmel kíséri a létesítmény állapotát, továbbra is dolgozik a háború következményeinek felszámolásán és a nukleáris létesítmény berendezéseinek üzemképes állapotban tartásán. Ez a munka azonban bonyolult és néha lehetetlen a telephely újabb bombázásának veszélye miatt. A Neutronforrásnak nincs külső áramellátása.

Az épület kísérleti csarnokában a sugárzási szint a normán belül van.

Mint ismeretes, az Ukrajna elleni teljes körű orosz invázió kezdete óta az Intézet területét, ahol a Neutronforrás található, folyamatosan lövik és bombázzák az orosz csapatok.

Az intézet infrastruktúrája máris katasztrofális károkat szenvedett. A Neutronforrást lőtték, és az intézet épületét súlyosan megrongálták. Az orosz csapások következtében újabb károk keletkezhetnek, amelyek veszélyeztetik a nukleáris és sugárbiztonság állapotát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.