Világvége

Anthrax Dél-Oroszországban - Mit tudunk eddig?

Sztavropol régióban egy nőnél diagnosztizálták a veszélyes bakteriális fertőzést.

2022.06.23 09:55ma.hu

A dél-oroszországi Sztavropoli régióban egy nőnél diagnosztizálták a veszélyes bakteriális fertőzést, a lépfenét - közölték kedden a helyi hatóságok. Vlagyimir Vlagyimirov, a Sztavropoli terület kormányzója a Telegramban jelentette be, hogy "a legnagyobb figyelmet igénylő" információt kapott arról, hogy Rozsdesztvenszkaja falu egyik lakosa lépfenefertőzést kapott. A nőbeteg kielégítő állapotban van, a mentősök gondoskodnak róla. A nő élete nincs veszélyben - tette hozzá a kormányzó.

Mi az a lépfene?

A lépfene a Bacillus anthracis baktérium által okozott súlyos fertőző betegség, amely néha vidéki területeken fordul elő, és leggyakrabban az állatállományt érinti. Az emberek az állatoktól, jellemzően a fertőzött tetemektől, valamint a gyapjúról, a szőrről és a bőrökről kaphatják el.

A betegség a bőrben, a tüdőben és a belekben fordulhat elő. A légúti lépfene a legveszélyesebb, és az amerikai járványügyi és megelőzési központok szerint a halálozási arány még kezelés mellett is 50-80% között van. A leggyakoribb azonban a betegség bőrön át terjedő formája, amely kezelés nélkül az esetek kevesebb mint 24%-ában halálos kimenetelű.

A betegség gyakran influenzaszerű tünetekkel kezdődik, amelyek aztán súlyos légzőszervi problémákba torkollhatnak.

A 20. század előtt több százezer ember halt meg lépfene miatt, de az esetek száma nagymértékben csökkent a betegek antibiotikumos kezelésének és az állatok beoltásának köszönhetően.

Egyes országok a lépfenét biológiai fegyverként fejlesztették ki. Orosz tisztviselők szerint a betegség azon kórokozók között volt, amelyeket az Egyesült Államok által finanszírozott titkos ukrajnai biolaboratóriumokban tanulmányoztak, és amelyeket Moszkva katonai művelete során fedeztek fel.

Hogyan fertőződött meg a nő?

Az orosz média felkutatta a lépfene betegét, akit csak az 50 éves Szijadat néven azonosítottak.

Állítólag egy bikaborjú levágása közben fertőződött meg. A nő eleinte nem figyelt fel az ujján megjelent kis elváltozásra, de az egyre nőtt és fájdalmas lett.

Siyadat orvoshoz fordult, és lépfenét diagnosztizáltak nála. A beszámolók szerint fertőző osztályra került, és most antibiotikummal kezelik.

"Tályogom volt. Vér gyűlt a bőr alatt, majd az ujjam elsötétült. Az orvosok lépfenefertőzést diagnosztizáltak nálam. Nincs kiütésem vagy bármi más. Minden rendben van. Egészséges, 105 kilós nő vagyok" - mondta a páciens a Life honlapnak.

Siyadat azt is elárulta, hogy körülbelül nyolc évvel ezelőtt hasonló problémája volt, de orvosi segítség nélkül, magától gyógyult meg.

Elterjed a betegség?

A sztavropoli járványellenes kutatóintézet, amelyet az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet, a Roszpotrbnadzor felügyel, szerdán jelentette be, hogy "nem fenyeget járványveszély". A lépfene gócpont lokalizálására és felszámolására irányuló intézkedéseket teljes mértékben végrehajtották - közölték.

Az állatállomány nagyszabású oltása folyamatban van Rozsdesztvenszkajában - írja a média. Siyadat rokonait annak ellenére orvosi felügyelet alá helyezték, hogy egyikük sem fertőződött meg. A lépfene emberről emberre történő átterjedésének esetei általában nagyon ritkák.

A falu lakóit felszólították, hogy fokozottan ügyeljenek a higiéniára és mossanak gyakran kezet.

Larisza Tkacsenko, a helyi egészségügyi minisztérium fertőző betegségekkel foglalkozó vezető tanácsadója emlékeztetett arra, hogy Sztavropolban utoljára 2019-ben regisztráltak lépfeneesetet. De legalább egy évtizede nem volt halálos áldozat a régióban - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.