Világvége

Új, potenciálisan veszélyes vegyi anyagot találtak a légkörben

Kutatók olyan erősen reaktív trioxidokat fedeztek fel, amelyek veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre.

2022.05.28 19:41ma.hu

Tudósok olyan erősen reaktív kémiai vegyületeket fedeztek fel, amelyek természetes légköri körülmények között keletkeznek, de veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre és a környezetre. Míg e vegyületek létezéséről - amelyeket trioxidoknak neveznek, és három oxigénatomból állnak összekapcsolódva - korábban csak elméletek születtek, a Koppenhágai Egyetem kutatói a Science című folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmányukban megerősítették jelenlétüket a levegőben.

A trioxidok rendkívül gyúlékonyak és robbanásveszélyesek. Jing Chen társszerző szerint a légkörbe kibocsátott gyakori anyagok, például az izoprén és a dimetil-szulfid - valójában "szinte minden kémiai vegyületből" - légköri bomlása során keletkeznek. A kétféle gyöktípus közötti reakciók révén létrejövő anyagok néhány perctől akár több óráig is fennmaradhatnak, és ez idő alatt reakcióba léphetnek a levegőben lévő más vegyületekkel.

Ez idő alatt az újonnan felfedezett vegyi anyagok valószínűleg képesek áthatolni az aeroszolokon, vagyis a levegőben lévő apró részecskéken, és szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi megbetegedésekhez vezető egészségügyi kockázatokat okozhatnak - jegyezték meg a kutatók. A trioxidok aeroszolokkal való egyesülésekor keletkező új vegyületeket még nem vizsgálták, és az emberre gyakorolt hatásuk sem ismert.

Emellett a kutatók megjegyezték, hogy a trioxidok befolyásolhatják, hogy mennyi aeroszol részecske keletkezik. Ez potenciálisan hatással lehet az éghajlat olyan aspektusaira, mint például arra, hogy mennyi napfény verődik vissza az űrbe, vagy mennyit nyel el a felhőképződés, ám viszont mindkettő hatással van a földi hőmérsékletre.

Míg a tanulmány társszerzője, Kristan Moller megjegyezte, hogy "a legtöbb emberi tevékenység kémiai anyagok légkörbe történő kibocsátásához vezet", társszerzőtársa, Eva Kjaergaard rámutatott, hogy az újonnan felfedezett vegyületek önmagukban nem újonnan érkeztek a légkörbe, kijelentve, hogy "ezek a vegyületek mindig is léteztek - csak nem tudtunk róluk".

A kutatók tehát nem aggódnak, annak ellenére, hogy felfedezésük potenciális veszélyeket rejt magában. Ehelyett inkább lehetőségként tekintenek rá. "Az a tény, hogy most már bizonyítékunk van arra, hogy a vegyületek kialakulnak és egy bizonyos ideig élnek, azt jelenti, hogy célzottabban lehet tanulmányozni a hatásukat, és reagálni, ha kiderül, hogy veszélyesek" - magyarázta Henrik Kjaergaard vezető szerző.

A trioxidok - pontosabban a hidrotrioxidok, az egyetemi kutatók által elsősorban talált kémiai anyagtípus - köbcentiméterenként 10 milliós koncentrációban fordulnak elő a légkörben, ami körülbelül tizede a hidroxil (OH) gyökök koncentrációjának, amelyek az egyik legfontosabb légköri oxidálószereknek számítanak, és köbcentiméterenként 1 millió részecskével vannak jelen. A kutatók szerint a légkörbe kerülő izoprén - az egyik leggyakrabban kibocsátott szerves vegyület - 1%-a hidrotrioxidokká bomlik.

"A felfedezés azt sugallja, hogy rengeteg más dolog is lehet a levegőben, amiről még nem tudunk" - jegyezte meg Chen, és hangsúlyozta, hogy "kutatóként nyitott szemmel kell járnunk, ha jobban akarunk megoldásokat találni".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.