Világvége

A WHO figyelmeztetést adott ki a majomhimlő gyors terjedése miatt

A ritka vírus terjedése "felgyorsulhat" a nyáron - figyelmeztet az ENSZ egészségügyi szervének európai vezető tisztségviselője.

2022.05.22 14:13ma.hu

Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet kontinensen dolgozó vezető tisztviselője szerint Európának a következő hónapokban a majomhimlős megbetegedések hullámára kell számítania.

"Ahogy belépünk a nyári szezonba... a tömeges összejövetelekkel, fesztiválokkal és partikkal, aggódom, hogy a majomhimlő terjedése felgyorsulhat" - mondta Kluge pénteken.

A fertőzöttek száma azért emelkedhet, mert "a jelenleg észlelt esetek a szexuális tevékenységet folytatók körében fordulnak elő", és sokan nem ismerik fel a tüneteket - tette hozzá.

A vírus jelenlegi nyugat-európai terjedése "atipikus", mivel korábban főként Közép- és Nyugat-Afrikára korlátozódott - tette hozzá a WHO európai regionális igazgatója.

"Egy kivételével a közelmúltbeli esetek közül valamennyinek nincs releváns utazási előzménye olyan területekre, ahol a majomhimlő endémiás (terjed)" - mondta Kluge.

Az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában, valamint az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Portugáliában, Svédországban és más európai országokban több tucatnyi majomhimlős megbetegedést észleltek, amely a bőrön jellegzetes gennyes pattanásokat hagy, de ritkán vezet halálozáshoz.

A francia, a belga és a német egészségügyi hatóságok pénteken jelentették az első fertőzéseket. Belgiumban a három megerősített majomhimlős eset egy fétisfesztiválhoz kapcsolódott Antwerpen városában.

A ritka vírust ugyanezen a napon találták meg Izraelben egy férfinál, aki a nyugat-európai gócpontból tért haza.

A legtöbb első majomhimlős eset meleg vagy biszexuális férfiak körében fordult elő, akik más férfiakkal szexeltek.

Kluge aggodalmait osztotta a brit Egészségbiztonsági Ügynökség vezető orvosi tanácsadója, Susan Hopkins, aki elmondta, hogy arra számít, hogy "ez a növekedés az elkövetkező napokban folytatódni fog, és további eseteket fognak azonosítani a szélesebb közösségben".

Nagy-Britanniában péntekig 20 majomhimlő-fertőzést regisztráltak, Hopkins szerint ezek "jelentős része" meleg és biszexuális férfiak körében történt. Arra kérte az ebbe a csoportba tartozó embereket, hogy legyenek óvatosak, és továbbra is figyeljenek a tünetekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.