Világvége

Az emberiség majdnem egynegyede éhezni fog nemsokára

Szerbia elnöke szerint az ukrajnai konfliktus okozta éhínség "új problémákat" okozhat.

2022.05.22 11:26ma.hu

A világ lakosságának közel egynegyede élelemhiányba kerülhet, ha az ukrajnai háború még sokáig tart - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök szombaton az Újvidéken megrendezett 89. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron tartott beszédében.

"Ha nem változik valami a kelet-európai konfliktusban, akkor a világ közel egynegyedének alapvető mennyiségű élelmiszerre lesz szüksége, ami új problémákat fog okozni" - mondta Vucic a szerbiai városban 21 ország kiállítóit tömörítő, egy héten át tartó rendezvényt megnyitó beszédében.

Májusban azonban korábban kijelentette, hogy Szerbia megmenekül az élelmiszerhiánytól, amely előrejelzése szerint a jövő télen a bolygó lakosságának nagy részét sújtja majd, és amely szerinte "az elmúlt 70 év legkeményebb télje" lesz.

Vucic méltatta Szerbia és Magyarország szoros kapcsolatát, és kifejtette, hogy az ország a második legnagyobb kereskedelmi partnerévé vált az EU-n belül. A megnyitón szintén jelen lévő Orbán Viktor magyar elnök egyetértett ezzel, hozzátéve, hogy mindkét országnak erős mezőgazdasági ágazata van.

Orban elismerte, hogy Ukrajnában "galoppozó infláció, emelkedő árak, éhínség és konfliktus van", de üdvözölte a "jó hírt..., hogy a Vuciccsal folytatott megbeszélések alapján azt mondhatom, hogy Magyarország számíthat Szerbiára, Szerbia pedig Magyarországra".

"Nehéz telünk lesz, de Szerbiának és Magyarországnak fontos élelmiszertartalékai vannak, a földgáz tekintetében a két országunk biztonságban van" - folytatta a magyar államfő, aki bírálta a "gazdaságilag elfogadhatatlan brüsszeli intézkedéseket"

Orbán Viktor többször is úgy jellemezte az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciókat, hogy azok sokkal károsabbak Magyarországnak és más európai országoknak, mint amennyire Moszkvának ártanak. Megjegyezte, hogy Szerbiához hasonlóan "Magyarország sem hozott olyan szankciókat Oroszországgal szemben, amelyek felérnek az atombombával". Budapest eddig megakasztotta az EU azon törekvéseit, hogy teljes embargót vezessen be az orosz olaj- és gázimportra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.