Világvége

Az USA megerősítette az Európában elterjedt ritka betegség első esetét

A Kanadába utazó massachusettsi férfi pozitív lett a majomhimlőre vonatkozó tesztben.

2022.05.19 07:40ma.hu

Egy massachusettsi férfinél majomhimlőt diagnosztizáltak, miután Kanadába utazott - erősítette meg szerdán a járványügyi központok és a massachusettsi közegészségügyi hivatal.

Bár az ügynökségek együttműködnek a férfi egészségügyi szolgáltatóival és a helyi egészségügyi hatóságokkal, hogy azonosítsák azokat, akik kapcsolatba kerültek vele, ragaszkodnak ahhoz, hogy az esete nem jelent veszélyt a lakosságra, és a hírek szerint kórházban van, és jó állapotban.

Ez az eset az első, amely idén az Egyesült Államokban került napvilágra, és a spanyol hatóságok figyelmeztetése nyomán történt, amely szerint Madridban 23 ember körében a vírus kitörésének lehetősége áll fenn. A madridi regionális egészségügyi hivatal szóvivője szerint a helyi járványt "testnedvekkel történő érintkezés" okozta, és megjegyezte, hogy a gyanús esetek közül nyolc meleg férfiaknál fordult elő.

A héten mintegy 20 majomhimlőgyanús eset is felbukkant portugál fiatal férfiak körében Lisszabonban és környékén, és számos hasonló esetet erősítettek meg az Egyesült Királyságban. A hétfőig megerősített hét brit eset közül a legutóbbi négy meleg vagy biszexuális férfiaknál fordult elő, és az első olyan személyt érintett, aki nemrégiben járt Nigériában, ahol a fertőzést valószínűleg elkapták.

A majomhimlő hasonlóságot mutat mind a himlővel, az 1980-ban felszámoltnak nyilvánított halálos vírussal, mind a bárányhimlővel, egy gyakori gyermekbetegséggel. Influenzaszerű tünetekkel kezdődik, többek között lázzal, fejfájással, izomfájdalmakkal és duzzadt nyirokcsomókkal, mielőtt kiütések jelennek meg az arcon, és átterjednek más testrészekre. Bár gyógyíthatatlan, általában enyhe lefolyású, és a betegek általában heteken belül felépülnek.

A majomhimlőnek két formája létezik - egy nyugat-afrikai és egy közép-afrikai törzs -, és a mostani esetek feltehetően az enyhébb nyugat-afrikai fajtából származnak. Tavaly két majomhimlős esetet diagnosztizáltak az Egyesült Államokban, mindkettőt olyan embereknél, akik nemrégiben Nigériába utaztak.

A vírus nehezen terjed, az átvitel jellemzően testnedvekkel és sebekkel, szennyezett ruházattal, vagy a légúti cseppek cseréjéhez vezető hosszan tartó szemtől-szembe érintkezéssel történik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.