Világvége

A legtöbb tengeri élőlény 2300 előtt kihal

Az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt.

2022.05.07 09:17ma.hu

Ha az üvegházhatású gázok kibocsátását nem sikerül megfékezni, a tengeri élővilág riasztó ütemben pusztulhat ki, felvéve a versenyt a Föld történetének legnagyobb tömeges kihalási eseményeivel.

A Science című folyóiratban csütörtökön közzétett tanulmány szerint a legtöbb óceáni élőlény rendkívül meleg, oxigénszegény környezetnek lenne kitéve, ha az üvegházhatású gázok kibocsátását nem sikerül azonnal megfékezni.

A tanulmány szerint minél melegebb lesz a Föld, annál több faj pusztul el. Az új értékelés a 252 millió évvel ezelőtti "nagy kihalásra" épül, amikor a tengeri élővilág kétharmada eltűnt. Ez a perm időszakban történt. A kutatók ezen az eseményen kívül más éghajlati katasztrófákat is figyelembe vettek, és eredményeik ijesztőek.

Az új modell szerint a Föld 2300-ra a perm időszaki szintű tengeri élővilág kihalásának lehet tanúja, ha a kibocsátást nem sikerül megfékezni. A hőmérséklet emelkedésével a fajok eltűnnek a trópusokról. Egyes állatok ekkor magasabb szélességi körökre költöznek. A sarkvidéki fajok vannak a legnagyobb kihalási kockázatnak kitéve - jegyezte meg a tanulmány -, mivel élőhelyük "eltűnő éghajlati résszé" válik.

Ha minden ország betartaná a 2015-ös párizsi megállapodásban tett ígéretét, hogy a felmelegedést 2°C alatt tartja, akkor a tengeri élővilág egy része megmenekülhetne - teszi hozzá a tanulmány.

Korábban ugyanez a kutatócsoport fejtette meg a nagy kihalási eseményt, és megállapította, hogy az elszabadult globális felmelegedés és az oxigénveszteség volt felelős a tömeges kihalási eseményért. Eredményeik egybevágtak a paleontológusok által a perm kori fosszilis feljegyzésekből megfigyelt mintákkal.

Curtis Deutschot, a tanulmány egyik szerzőjét, a Princeton Egyetem professzorát az NBC idézte, aki szerint a megjósolt kihalás "a földtörténeti skálán a földtörténeti sokféleség legnagyobb biotikus összeomlásai közé sorolható".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.