Világvége

Újabb csapást kapott az élelmiszerválság - mi lesz így?

Kazahsztán ideiglenes korlátozásokat tervez a gabona- és lisztszállításokra vonatkozóan.

2022.04.04 19:26ma.hu

Kazahsztán a gabona- és lisztkivitelre vonatkozó ideiglenes korlátozások bevezetését fontolgatja a hazai élelmiszerpiac védelme érdekében - közölte hétfőn Jerbol Karaszukejev mezőgazdasági miniszter, időpontok megjelölése nélkül. Kazahsztán a világ 10 legnagyobb gabonaexportőrének egyike, több mint 70 országba szállít.

"A gabona- és lisztkivitelre vonatkozó korlátozások bevezetésének kérdését egyaránt kidolgozzuk" - mondta újságíróknak, hozzátéve, hogy az intézkedés oka, hogy a helyi termelők "nem akarnak gabonát eladni a lisztgyártóknak".

"Oroszország gabonakiviteli tilalmat rendelt el, ismerjük a helyzetet, ellenőrzés alatt tartjuk. A gabonamérlegünk ma reggel még pozitív, és az is marad" - magyarázta a miniszter. "Van elég a belföldi piacra... az átlagos éves mennyiségek szintjén marad még exportra is. Az exportőrök nem akarnak a belföldi piacon értékesíteni, várják, hogy az exportár emelkedjen" - mondta.

Karaszukejev hozzátette: "Ha megnézzük a tőzsdei árakat, azt látjuk, hogy napról napra emelkednek".

A gabonaárak az utóbbi időben rekordmagasra emelkedtek az ukrajnai válság miatt kialakult ellátási hiánytól való félelmek miatt. Oroszország és Ukrajna adja a globális búzaexport mintegy 30%-át. Elemzők aggodalmuknak adtak hangot, hogy a jelenlegi helyzet egy teljes körű globális élelmiszerválsághoz vezethet. Az USA-ban már természetvédelmi területeket akarnak bevonni a termesztésbe, hogy enyhítsék a súlyos helyzetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.