Katasztrófa

Erős földrengés rázta meg Japán északkeleti részét, szökőárriadót rendeltek el - videó

Nem tudni, hogy a hosszan tartó rengés okozott-e további károkat a fukusimai atomerőműben.

2022.03.16 16:54MTI

Erős, a Richter-skála szerinti 7,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg helyi idő szerint szerdán éjszaka Japán északkeleti partvidékét, a hatóságok szökőárriadót rendeltek el Fukusima és Mijagi prefektúrákra - közölte a NHK japán közszolgálati televízió.

Beszámolók szerint nagyon sok épület megrázkódott, egyelőre azonban nem tudni, hogy a hosszan tartó rengés okozott-e további károkat a fukusimai atomerőműben.

Kisida Fumio japán kormányfő közölte, hogy a kabinet megkezdte a kárfelmérést.

A meteorológiai szolgálat szerint akár egyméteres árhullám is lehetséges a tengerpartokon.

A földrengést a mintegy 300 kilométerre található fővárosban, Tokióban is érezni lehetett.

A szigetország állami energetikai vállalata (Tepco) szerint nagyjából kétmillió háztartás maradt áram nélkül Fukusimában és Tokióban.

A hatóságok mindemellett figyelmeztetést adtak ki Fukusima, Mijagi és Jamagata prefektúrákra, miszerint utórengésekre lehet számítani.

Japán ugyanezen térségét 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg, és az azt követő szökőár rongálta meg súlyosan a fukusimai atomerőművet. A szökőár több mint 19 ezer ember halálát okozta a távol-keleti országban, a Fukusima-1 erőműben keletkezett kár és a nukleáris sugárzás veszélye miatt pedig több mint 160 ezer embert kellett kitelepíteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.