Háború

Pánikban a világ - elvágták a Csernobili atomreaktor hűtését, 48 óra maradt

Az ukrán külügyminiszter szerint a tartalék dízelgenerátorok eddig bírják.

2022.03.09 13:34ma.hu

"A tartalék dízelgenerátorok 48 órán keresztül képesek ellátni a csornobili atomerőművet. Ezt követően a kiégett nukleáris fűtőelemek tárolójának hűtőrendszerei leállnak, így a sugárszivárgás fenyegető" - tweetelte Dmytro Kuleba külügyminiszter.

"Putyin barbár háborúja egész Európát veszélybe sodorja. Azonnal abba kell hagynia" - írta Kuleba, és felszólított mindenkit, hogy gyakoroljanak nyomást Oroszországra, hogy engedélyezze a javításokat.

Az ukrán hálózatüzemeltető Ukrenergo azt mondja, hogy a nemzeti nukleáris szabályozó szerint az összes csernobili létesítmény áram nélkül van, a dízelgenerátoroknak pedig 48 órára elegendő üzemanyaguk van. Áram nélkül a "nukleáris és sugárbiztonsági paramétereket" nem lehet ellenőrizni - állítják.

A Csernobilt kiszolgáló távvezeték megrongálódásának oka nem volt azonnal tisztázott, de az eset Oroszország ukrajnai inváziója közepette történt. A helyszín a múlt hét óta orosz csapatok ellenőrzése alatt áll. (A cikk a reklámok alatt folytatódik, egészen a lap aljáig! - a szerk.)

A közösségi oldalakon figyelmeztetések terjednek

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.