Koronavírus-járvány

Új koronavírusokat találtak denevérekben, amelyek kockázatot jelenthetnek az emberekre

A felfedezés alátámasztja azt az elméletet, hogy a Covid-19 a denevérekből származhat, állítják a kutatók.

2022.02.17 08:50ma.hu

Három új, SARS-CoV-2-vel kapcsolatos koronavírust fedeztek fel laoszi denevérekben, amelyek "kockázatot jelenthetnek az emberi egészségre".

A laoszi Institut Pasteur du Laos és a Laoszi Nemzeti Egyetem tudósai úgy vélik, hogy a Nature magazinban szerdán közzétett eredményeik súlyt adnak a Covid-19 állati eredetére vonatkozó elméletnek.

A közlemény szerint a három vírus, amelyek a BANAL-103, BANAL-236 és BANAL-52 nevet kapták, genomikai hasonlóságot mutat a világjárványt okozó SARS-CoV-2 vírussal, különösen a "tüskefehérje egy kulcsfontosságú doménjében, amely lehetővé teszi a vírus számára a gazdasejtekhez való kötődést".

Különböző technikák, köztük kristallográfia és a molekuláris dinamika számítógépes szimulációja segítségével a tudósok felfedezték, hogy ez a három vírus ugyanazon a receptoron keresztül képes bejutni az emberi sejtekbe, mint a SARS-CoV-2.

"A denevérekben, mint gazdaállatokban felfedezett vírusok létezése alátámasztja azt az elméletet, hogy a SARS-CoV-2 a Laoszon, Vietnamon és Kínán átívelő Indokínai-félsziget hatalmas karsztos fennsíkján élő denevérektől származhat" - mondta Marc Eloit, az Institut Pasteur kórokozókat felfedező laboratóriumának vezetője, hozzátéve, hogy az eredmény arra utal, hogy "más rokon vírusok is kockázatot jelenthetnek az emberi egészségre".

A felfedezés a NeoCoV nevű, denevér eredetű koronavírus denevértörzséről szóló kutatás közelmúltbeli közzétételét követi. Kínai tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy ez a "rejtélyes" törzs, amely a közel-keleti légzőszervi szindrómás koronavírus (MERS-CoV) legközelebbi rokona, mutáció esetén képes megfertőzni az embereket, ezért "potenciális biológiai biztonsági fenyegetésnek" kell tekinteni az emberiségre nézve.

A MERS-CoV, amelyet az Egészségügyi Világszervezet a jövőbeni világjárványok valószínű okozójaként tart számon, 2015-ben 21 országban okozott járványokat.

A denevérek "a legkülönbözőbb koronavírusváltozatok természetes bölcsőjét jelentik" - mondta Vladimir Bolibok immunológus az RT-nek adott januári interjújában.

A jelenlegi világjárvány közepette, amelyet az egyik hipotézis szerint szintén egy denevérrel kapcsolatos koronavírus okozott, a tudósok világszerte fokozták az állatok betegségeinek kutatását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.