Világvége

Tonga vulkán: megjöttek az első képek, vastag hamu borít mindent, szörnyű állapotok uralkodnak

Drámaiak a tongai vulkán okozta károk, három halálesetet erősítettek meg.

2022.01.18 13:12ma.hu
Kolomotu’a falu, Tongatapu-ban. kép: UNOSAT - kattintson a nagyobb képért!

A Tonga vulkán és a szökőár sújtotta szigetekről megérkeztek az első képek azután, hogy az új-zélandi védelmi erők megfigyelőgépe visszatért az elszakított országból, miután megerősítették, hogy a katasztrófa három halálos áldozatot követelt Tongában.

A Haʻapai-csoport déli részén fekvő kis szigetről, Nomukáról készült légi felvételeken a szárazföld és a fák hamuval borítottak, valamint számtalan további káresemény is megfigyelhető, amelyeket a csendes-óceáni országot szombaton sújtó hatalmas tenger alatti vulkánkitörés és szökőár okozott.

Fefe Ho Loto aranypart in Tatakamotonga negyed, Tongatapu. Kép: UNOSAT - kattintson a nagyobb képért!

A Tonga vulkán és a szökőár sújtotta szigetekről megérkeztek az első képek azután, hogy az új-zélandi védelmi erők megfigyelőgépe visszatért az elszakított országból, miután megerősítették, hogy a katasztrófa három halálos áldozatot követelt Tongában.

A Haʻapai-csoport déli részén fekvő kis szigetről, Nomukáról készült légi felvételeken a szárazföld és a fák hamuval borítottak, valamint számtalan további káresemény is megfigyelhető, amelyeket a csendes-óceáni országot szombaton sújtó hatalmas tenger alatti vulkánkitörés és szökőár okozott.

Fafaa falu, Kolofo'ou negyed, Tongatapu körzet. Fénykép: UNOSAT

Az ENSZ által elemzett műholdfelvételek hasonló jeleneteket mutatnak a Tongatapu körzetben lévő Kolomotu'a-ban és a Kolofo'ou-ban lévő Fafaa faluban: míg egyes épületek még állnak, mások összeomlani látszanak, és az egész tájat szürke hamu borítja.

Fua'amotu nemzetközi repülőterén a kifutópályát mintha elöntötte volna a víz, és részben hamu vagy föld borítja. Más műholdfelvételek azt mutatják, hogy az áradás több tömböt is elöntött a partvonaltól.

A Tonga fővárosától 65 kilométerre északra fekvő Hunga Tonga-Hunga Ha'apai tenger alatti vulkán kitörése a feltételezések szerint az elmúlt 30 év legnagyobb vulkáni eseménye volt. Az első videók és fényképek a szökőárhullámról a közösségi médiában jelentek meg, de aztán csend lett, miután a fő kommunikációs kábel megsérült. A Tongáról érkező kommunikáció az azóta eltelt napokban rendkívül korlátozott volt.

A tongaiaknak világszerte hetekig kell várniuk arra, hogy a kapcsolattartás újrainduljon, miután a vizsgálatok megerősítették, hogy a szigeteket a külvilággal összekötő kábel legalább egy helyen elvágódott.

A Southern Cross Cable szóvivője, amely más tenger alatti kábelhálózatokat is üzemeltet a régióban, elmondta, hogy a Fintel és a Tonga Cable vasárnap délutáni tesztelése "megerősíteni látszik, hogy a kábel valószínűleg elszakadt a Tongától mintegy 37 km-re lévő parttól".

Előtte és utána képek a tongai Nuku'alofa fő kikötői létesítményeiről.

Kedden, a kitörés utáni első hivatalos tájékoztatásában Tonga kormánya három halálos áldozatot erősített meg.

A miniszterelnöki hivatal közleményben jelentette be egy 65 éves nő halálát Mango szigetén és egy 49 éves férfiét Nomuka szigetén, valamint Angela Glover, egy Tongán élő brit nőét, akinek a holttestét hétfőn találták meg.

A kormány közölte, hogy a tongai haditengerészet egészségügyi csapatokkal, valamint vízzel, élelemmel és sátrakkal vonult ki a külső szigetekre.

Az új-zélandi külügyminiszter, Nanaia Mahuta kedden azt mondta, hogy a hamu miatt gondot okozhat a segélyek légi úton történő eljuttatása az országba.

"A képek azt mutatják, hogy hamu hullott a nuku'alofai repülőtér kifutópályájára, amelyet meg kell tisztítani, mielőtt egy humanitárius segélyt szállító C-130 Hercules járat leszállhatna" - mondta.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala hétfői tájékoztatóján azt mondta, hogy Tongatapu fő szigetének környékén jelentős infrastrukturális károk keletkeztek. "Különösen aggódunk két kis, alacsonyan fekvő sziget - Mango és Fonoi - miatt, miután az új-zélandi és ausztrál megfigyelő repülések megerősítették, hogy jelentős anyagi károkat szenvedtek" - közölték.

Keddi frissítésében a tongai kormány közölte, hogy Mango szigetén az összes ház megsemmisült, Fonoifua szigetén pedig csak két ház maradt meg - ezeken a szigeteken kevesebb mint 200 lakos él.

Új-Zéland két haditengerészeti hajót küldött, amelyek vizet és más segélyszállítmányokat szállítanak. Mahuta elmondta, hogy az új-zélandi kormány további 500 000 új-zélandi dollárt (293 000 font) különített el humanitárius segítségnyújtásra, így a kezdeti támogatás összege elérte az 1 millió új-zélandi dollárt.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök hétfőn azt mondta, hogy a fővároson, Nuku'alofán kívül még nem sikerült felvenni a kapcsolatot számos part menti régióval.

"Nuku'alofát vastag vulkáni porfelhők borítják, de egyébként a körülmények nyugodtak és stabilak" - mondta Ardern. "Más tengerparti területekről még nem kaptunk híreket".

Mivel a kommunikáció erősen korlátozott, sok tongai diaszpóra-közösség kétségbeesetten várja a híreket a családjától.
Előtte és utána képek a hamuval borított tongai házakról és épületekről.

Az Új-Zélandi Királyi Légierő Orion repülőgépe hétfő reggel indult el Aucklandből, hogy átrepüljön a Ha'apai-szigetcsoport, majd Tongatapu fősziget felett, hogy felmérje a károkat, és megnézze, hogy a Tongatapu-szigeten történt-e katasztrófa.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.