Katasztrófa

Újra kitört Tongánál a tenger alatti vulkán

A hamufelhő miatt egyelőre nem tudták felmérni, mekkora pusztítást okozott a tűzhányó.

2022.01.18 07:30MTI

Újból kitört a Csendes-óceán déli részén fekvő Tonga közelében található tenger alatti vulkán - jelentette egy ausztrál földtani megfigyelőállomás. Ezt a Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ (PTWC) is megerősítette azzal, hogy nagyobb hullámokat rögzítettek a térségben.

A Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán szombaton tört ki hatalmas károkat okozva a főszigeten, Tongatapun és a hozzá tartozó mintegy 170 szigeten és zátonyon.

Az új-zélandi kormány főbiztosa szerint a fővárost, Nuku'alofát fedő hamuréteg holdbéli tájat idéz. Különösen nagy károk voltak a fősziget, Tongatapu nyugati partvidékén, ahol több hotel van. Peter Lund szerint aggódnak a távoli szigetekért, amelyekkel még nem tudták helyreállítani a kapcsolatot.

A vulkanikus tevékenység utáni szökőár elérte Japán, az Egyesült Államok, Új-Zéland és több latin-amerikai ország partjait is.

A tűzhányó kitörésének már legalább egy halálos áldozata van Tongán, ahol a szökőár egy 50 éves brit nőt sodort magával. Két másik ember Peru északi partvidékén halt meg a cunami miatt.

Noha hétfőn új-zélandi és ausztrál katonai repülőgépek megkezdték a kárfelmérést, a megszakadt kommunikáció és a hamufelhő továbbra is akadályozza a Tongán okozott pusztítás mértékének megállapítását.

Az új-zélandi kormány azt reméli, a repülési viszonyok javulásával kedden már segélyszállítmányt, a többi között ivóvizet küldhetnek a szigetre. Az internet-szolgáltatás helyreállítása akár két hetet is igénybe vehet, mert feltehetően a tengerfenéken lévő távközlési kábel, s a legközelebbi kábelfektető hajót az ezer kilométerre lévő Pápua Új-Guinea térségéből tudják csak mozgósítani.

A nemzetközi mentési munkálatokat tovább bonyolítja, hogy Tonga eddig elkerülte a koronavírus-járványt. Szakértők szerint a harminc éve nem tapasztalt hevességű vulkánkitörés miatt most a fő gondot a levegő és a víz minősége jelenti a vulkanikus hamu miatt. A helyi vezetés vasárnap felszólította a lakosságot, hogy viseljenek maszkot és lehetőleg palackozott vizet fogyasszanak.

Stéphane Dujarric, az ENSZ főtitkár, António Guterres szóvivője a világszervezet humanitárius tisztségviselőire és a tongai vezetésre hivatkozva özölte, hogy jelentős infrastrukturális károk keletkeztek a főszigeten, Tongatapun. Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) azon fáradozik, hogyan humanitárius szállítmányt és segítőket küldjön Tongára. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) főtitkára hétfőn a Twitteren jelezte: a WHO kész a tongai kormány támogatására és a segítségnyújtásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.