Világvége

A világ a dinoszauruszok kora óta a legnagyobb fajkihalás előtt áll - figyelmeztet a WWF

Mintegy egymillió faj tűnhet el a következő évtizedekben - jelentette a természetvédelmi szervezet.

2021.12.31 18:47ma.hu

A dinoszauruszok korának vége óta a legnagyobb kihalási esemény előtt áll a Föld: a következő évtizedekben egymillió fajt fenyeget a kihalás veszélye - áll a Természetvédelmi Világalap (WWF) jelentésében.

A szerdán megjelent, "2021 nyertesei és vesztesei" című cikk felsorolja azokat a veszélyeztetett állatokat, amelyek populációi idén a legnagyobb mértékben csökkentek vagy nőttek.

"Az afrikai erdei elefántok, a jegesmedvék, az erdei békák, a darvak és az olyan halfajok, mint a tokhal és a dunai galóca - ez csak néhány a 2021-es év vesztesei közül. Több ezer veszélyeztetett állatfajt képviselnek" - közölte a WWF.

A "nyertesek" közé sorolja a szervezet az ibériai hiúzt - a világ egyik legritkább macskáját -, a nepáli orrszarvúakat és a túzokmadarakat. Megjegyezve, hogy ezeknek a fajoknak a sikere a természetvédők erőfeszítéseinek köszönhető, a WWF hangsúlyozza, hogy a helyzet továbbra is súlyos.

"Mintegy egymillió faj pusztulhat ki a következő évtizedekben, ami a legnagyobb fajkihalás lenne a dinoszauruszok korának vége óta" - állítja a szervezet.

Eberhard Brandes, a WWF egyik elnökségi tagja szerint a fajvédelem most azt a kérdést is magában foglalja, hogy "nem kerül-e az emberiség egy napon a vörös listán egy veszélyességi kategóriába, és nem lesz-e saját életmódjának vesztese".

Jelenleg több mint 40 ezer állat- és növényfaj szerepel a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) által kihalással fenyegetettnek minősített nemzetközi vörös listán. A Vörös Listán összesen csaknem 142 600 veszélyeztetett faj szerepel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.