Katasztrófa

Duplájára nőtt a Rai tájfun halálos áldozatainak száma a Fülöp-szigeteken

A széllökések erőssége elérte a 270 kilométert is.

2021.12.20 11:28MTI

Kétszáz fölé nőtt hétfő reggelre a Rai tájfun halálos áldozatainak száma a Fülöp-szigeteken, 52 embert eltűntként tartanak nyilván, és 239-en megsérültek - közölték a hatóságok.

A Rai a legpusztítóbb tájfun volt az idén. Széllökéseinek erőssége elérte a 270 kilométert is óránként. Noha a vihar már pénteken elhagyta a Fülöp-szigeteket a Dél-kínai-tenger felé, még mindig vannak olyan települések az országban, amelyeket meg sem tudtak közelíteni. Az áldozatok száma így jóval több lehet annál is, mint amit hétfőn közöltek.

A hatóságok szerint a vihar 780 ezer embert érintett, közülük már több mint 400 ezret kellett elmenekíteni lakóhelyéről. A Rai idén a tizenötödik trópusi vihar volt a Fülöp-szigeteken.

Úgynevezett szupertájfunként tartották nyilván, azaz ereje megfelelt a legmagasabb kategóriájú hurrikánénak az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán. Évente körülbelül öt hasonló erejű trópusi vihar keletkezik világszerte.

A Fülöp-szigeteken évente körülbelül húsz tájfun söpör végig. Az eddigi legpusztítóbb a Haiyan volt, amely mintegy 6300 ember életét követelte 2013 novemberében, és több mint négymillióan kényszerültek elhagyni otthonukat.

A Fülöp-szigetek az egyik olyan ország, amelyet a legérzékenyebben érint az éghajlatváltozás, ráadásul az úgynevezett csendes-óceáni Tűzgyűrűn fekszik, ahol a Föld szeizmikus és vulkáni tevékenységének 90 százaléka zajlik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.