Koronavírus-járvány

A Deltánál is rosszabb Covid-törzset találtak már 3 országban

A Covid-19 legújabb ismert változata jelentős változásokat mutat a tüskéiben, ami legyőzhetetlenné teheti a védőoltással szemben.

2021.11.25 11:48ma.hu

A tudósok megkongatták a vészharangot, mivel a koronavírus talán legfejlettebb törzsét fedezték fel a világ különböző részein élő betegeknél. A vakcinákkal szembeni rezisztenciája tovább növeli az aggodalmakat.

A Covid-19 legújabb ismert változata jelentős változásokat mutat a tüskéiben, ami legyőzhetetlenné teheti a védőoltással szemben. Ez lehet az eddigi legfejlettebb koronavírustörzs, mivel a jelek szerint 32 mutációt mutattak ki benne. A jelenleg domináns, nagymértékben fertőző Delta-törzs, amely hozzájárult az idei megbetegedések számának globális megugrásához, legalább 11 tüske mutációval rendelkezik.

Az eredetileg három botswanai betegnél észlelt - és ezért botswanai változat néven ismert - vírust a november 11-i első fertőzések óta már három országban találták meg. Hat esetet észleltek Dél-Afrikában, és később még egyet regisztráltak Hongkongban a brit média szerint.

A hongkongi beteg nemrégiben utazott Dél-Afrikából Kínába - ami a tudósokat fokozott riadókészültségbe helyezte, mivel az új variáns a nemzetközi utazások révén bárhol elterjedhetett. A beteg állítólag kétszeresen is be van oltva.

A B.1.1.529 néven ismert mutáns törzsről, amely végül a "Nu" nevet kaphatja, Tom Peacock, a londoni Imperial College Fertőző Betegségek Tanszékének virológusa osztotta meg a hírt. A botswanai variáns tüskés profilját "borzalmasnak" minősítve azt tweetelte, hogy "antigén szempontjából rosszabb lehet, mint szinte bármi más, amiről szó van".

Figyelmeztetve, hogy az új variánsnak "nagyon hosszú ághosszú és valóban szörnyű tüskés mutációs profilja van", a virológus szerint "nagyon-nagyon, nagyon meg kell figyelni". A pozitívum a kutatók szerint, hogy a mutációk nagy száma azt jelentheti, hogy a variáns instabil, ami megakadályozhatja, hogy széles körben elterjedjen.

A Covid-19 eddig több mint ötmillió emberrel végzett világszerte, és több mint 259,5 millióan fertőződtek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.