Világvége

Borzalmas jelen: Nyugat-Afrika egykor legnagyobb tava mára homokdűnés sivatag - videó

Végzetes aszály tüntette el a Fauibine-tavat, amely egykor Nyugat-Afrika egyik legnagyobb állóvize volt...

2021.11.09 15:13ma.hu

Az egykor Nyugat-Afrika egyik legnagyobb tavának számító Fauibine-tó mára homokdűnékkel tarkított sivataggá változott.

Ez volt egykor Nyugat-Afrika egyik legnagyobb tava, a Fauibine-tó. Mióta azonban teljesen kiszáradt, az észak-mali közösségeknek meg kell védeniük otthonaikat a betolakodó homokdűnéktől. És új módokat kell találniuk arra, hogy a lepusztult talajból megélhetést csiholjanak.

Több mint 200.000 embernek kellett feladnia hagyományos megélhetését, mióta a tavat tápláló folyó az 1970-es években bekövetkezett katasztrofális aszályokat követően eltűnt.

Abdul Karin Ag Al Hassane földművesből lett pásztor, így mesélte:

"Az egész területet víz borította, aztán a víz visszahúzódott, és a tó körül fák kezdtek nőni, majd a fák eltűntek, és az emberek ott termesztettek növényeket, ahol a fák voltak. Az első lázadás után a kitelepített emberek elpusztították az erdőt. És miután az erdő eltűnt, homokdűnék alakultak ki."

Más gazdák, például Mahamadou Ousmane szerint nagy a feszültség az állattartók és a többi gazdálkodó között a kevés termőföld és a rendelkezésre álló víz miatt. Elmondása szerint a rendszeres viták a bűnözés emelkedéséhez vezettek. "Miután betakarítottuk a termést, el kell szállítanunk, és ez veszélyes. A nők még nagyobb veszélyben vannak. Útközben egyszerűen ellophatják a kukoricájukat."

Sokan elhagyták a területet a gazdasági lehetőségek hiánya miatt. Moussa Mouhamadou Toure volt földműves elmondta, hogy családja abból él, amit a fia küld haza a fővárosból, Bamakóból.

A Faguibine-tó egyre fogyatkozó lakosságára további nyomás nehezedik az aszály és a magas hőmérséklet miatt. Mali északi részén az átlaghőmérséklet várhatóan 4,7 Celsius-fokot emelkedik.

Egy másik tó ugyanezen a területen, a mali Wegnia-tó, amely több ezer lakosnak biztosít élelmet és vizet, szintén zsugorodik a növekvő hőség és a kiszámíthatatlan esőzések miatt.

Törekvések történtek az ellenállóképesség fokozására Faguibine vizes élőhelyeinek helyreállításával, remélve, hogy a terület Timbuktu régió kenyérkosarává válik. Ezt azonban a konfliktushullámok, köztük a legutóbbi iszlamista felkelés is meghiúsította - olvasható az African Journal of Aquatic Science című folyóiratban 2016-ban megjelent tanulmányban.

Bintagoungou faluban az előrenyomuló dűnék betemettek egy iskolaudvart és megrepesztették az üres épületek alapjait. Hama Abacrene a falu polgármestere elmondta:

"Ez az iskola csaknem 400 diáknak ad otthont. 400 diák. Ez egy egész generáció. Egy elveszett generáció, egy menekülésre ítélt generáció."

Mali és éghajlata

A több mint 13 millió embernek otthont adó Mali északon a Szahara sivatagtól délen a Száhel-övezetként ismert félszáraz füves területig húzódik. Az ország területének mindössze 3,8 százaléka művelhető, és a természeti erőforrások fokozott felhasználása a hosszan tartó szárazsággal együtt az elsivatagosodás felé sodorta az országot.

A Maliban tapasztalható növekvő szárazság egyik példája a Faguibine-tó. A tóról készült Landsat műholdfelvételek megmutatják, hogyan változott a tó az évtizedek során. A felső kép 1974. január 3-án és 1978. december 26-án végzett megfigyelésekből készült. Az alsó kép a 2005. március 17-én és 2006. szeptember 28-án végzett megfigyelésekből készült. A látható és infravörös fény kombinációjával készült felvételeken a növényzet vörös, a víz kék, a csupasz talaj pedig bézs és szürke árnyalatú.

A Niger folyó által áradáskor öntözött medencék sorának végén fekvő Faguibine-tó vízszintje a huszadik századforduló óta nagymértékben ingadozik, de a legnagyobb vízállásakor Nyugat-Afrika legnagyobb tavai közé tartozott.

A tó 1974-ben nagyjából 590 négyzetkilométert borított. Az 1980-as évek végétől kezdve a csapadék csökkenése folyamatosan kiszárította a tavat. Az 1990-es évek végére a halászat, a mezőgazdaság és az állattenyésztés hagyományos megélhetési lehetőségei ellehetetlenültek. Bár a 2000-es év után ismét normális csapadékmennyiség hullott, a tó szinte teljesen kiszáradt, és homokdűnékkel tarkított sivataggá változott...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.