Világvége

Háborús felkészülés? Pánikvásárlás a kínai szupermarketekben - videók

Kína sürgeti a családokat, hogy halmozzanak fel alapvető készleteket vészhelyzet esetére.

2021.11.09 13:47ma.hu

A kínai kormány felszólította a családokat, hogy vészhelyzet esetére halmozzák fel az alapvető készleteket.

A kereskedelmi minisztérium nem indokolta a közleményt, de a folyamatban lévő koronavírusos zárlatok és az élelmiszerkészletek miatti aggodalmak közepette, miután a szokatlanul heves esőzések megkárosították a termést, mondhatni, nem kell különösebben találgatni.

A kereskedelmi minisztérium hétfőn késő este kiadott irányelve aggodalmat keltett a kínai közösségi médiában, hogy azt a Tajvannal szembeni feszültségek fokozódása váltotta ki, míg egyes lapok szerint az emberek azonnal rohantak rizst, étolajat és sót készletezni.

A minisztérium arra kérte a helyi hatóságokat, hogy az ellátási láncok zökkenőmentesen működjenek, az árak pedig stabilak maradjanak.

Az állami média később igyekezett eloszlatni az aggodalmakat a pánikszerű vásárlásokról szóló jelentések közepette.

"Amint ez a hír kiderült, az összes idős ember a közelemben megőrült, pánikszerűen vásároltak a szupermarketben" - írta egy felhasználó a kínai Weibo közösségi oldalon.

Itt egy példa az üres polcokra egy kínai szupermarketben:

A Kínai Kommunista Párt által támogatott The Economic Daily című lap arra biztatta olvasóit, hogy ne ijedjenek meg, mondván, hogy a kormány tanácsainak célja az volt, hogy a háztartások felkészüljenek arra az esetre, ha a területükön zárlatot hirdetnének.

A People's Daily című újság szerint az ilyen értesítések nem szokatlanok, de a mostani időpontra olyan problémák miatt került sor, mint a zöldségárak emelkedése és a közelmúltban történt Covid-ügyek.

A helyi média a közelmúltban listákat is közzétett az otthon tárolni ajánlott termékekről, köztük kekszekről és instant tésztákról, vitaminokról, rádiókról és zseblámpákról.

Az élelmiszerárak hagyományosan emelkednek Kínában a tél közeledtével, de a zöldségek ára az elmúlt hetekben a szélsőséges időjárás miatt megugrott.

A kormány általában extra erőfeszítéseket tesz a friss zöldség- és sertéshús-készletek növelésére Kína legfontosabb ünnepe, a holdújév előtt, amely 2022-ben február elejére esik.

Idén azonban ezek az erőfeszítések még sürgetőbbé váltak, miután az október eleji szélsőséges időjárás tönkretette a termést Shandongban - az ország legnagyobb zöldségtermesztő régiójában -, és mivel az ország északnyugatától északkeletéig terjedő COVID-19-es megbetegedések az élelmiszerellátás megzavarásával fenyegetnek.

A múlt héten az uborka, a spenót és a brokkoli ára több mint kétszeresére emelkedett október elejéhez képest. A spenót 16,67 jüan (2,60 dollár) kilogrammonkénti árával drágább volt, mint a sertéshús egyes részei - mutatta a zöldségárindex Shouguangban, Shandong egyik kereskedelmi központjában.

Bár az árak az elmúlt napokban mérséklődtek, a közgazdászok a fogyasztói árak jelentős emelkedését várják éves összehasonlításban, öt hónap óta először.

A járvány miatt az élelmiszerbiztonság egyre nagyobb hangsúlyt kap, a kormány élelmiszerbiztonsági törvényt készít, és új erőfeszítéseket tesz az élelmiszer-pazarlás visszaszorítására.

A kereskedelmi minisztérium szerint a helyi hatóságoknak jó előre tárolható zöldségeket kell vásárolniuk, és meg kell erősíteniük a sürgősségi szállítási hálózatokat. Az emberek várakozásainak stabilizálása érdekében időben tájékoztatást kell adni az árakról, valamint az áruk keresletéről és kínálatáról - tette hozzá.

Kína azt is tervezi, hogy "megfelelő időben" felszabadítja a zöldségtartalékokat, hogy ellensúlyozza az emelkedő árakat - derült ki az állami televízió hétfőn késő este sugárzott jelentéséből. Nem világos, hogy Kína milyen zöldségféléket tart tartalékban, és mekkorák ezek a tartalékok.

Az állami tervezési szerv a jelentés szerint a zöldségek időben történő újratelepítésére szólított fel, és sürgette a helyi önkormányzatokat, hogy támogassák a gyorsan növekvő terményeket.

Kínában mintegy 100 millió mu (6,7 millió hektár) zöldséget ültetnek - közölte a mezőgazdasági minisztérium.

Eközben az ország továbbra is szigorú zárlatokat alkalmaz a koronavírus elleni küzdelemben. Kína azt reméli, hogy a februárban kezdődő téli olimpia előtt eléri a nulla fertőzést.

Azt mondják, hogy a természeti katasztrófák, a zöldségárak emelkedése és a közelmúltbeli COVID-19-es megbetegedések miatt egyre nagyobb lehet a valószínűsége a Tajvannal való háború esélyének...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.