Tűzhányó

Egyre agresszívabb a Cumbre Vieja vulkán - videó

Újabb házakat ért, és pusztított el a lávafolyam La Palmán.

2021.10.09 16:17ma.hu

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek legnyugatibb szigetén harmadik hete aktív a Cumbre Vieja vulkán.

A természeti katasztrófa a sziget 14 települése közül négyet érint, a megsemmisült épületek száma meghaladja a 800-at. A hatóságok jelentése szerint a péntek éjszakai kitörés legalább négy épületet emésztett el.

Hatezer embert telepítettek ki lakóhelyükről.

Három különböző kürtőből tör fel a forró magma, és folyamatosak a működését kísérő kisebb-nagyobb földrengések is. A lávafolyam 430 hektárt borított be, két helyen már elérte az Atlanti-óceánt, és két új földnyelvet hozott létre.

Közben újra lezárták a La Palma-i repülőteret a kifutópályára lerakódott nagy mennyiségű hamu és korom miatt. A rendszeres kompjáratok azonban továbbra is üzemelnek, azokkal megközelíthető La Palma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.