Földmozgás

Pusztító földrengés Pakisztánban: rémisztő videók és képek

25 embert ölt meg és több mint 300-at sebesített meg a földmozgás.

2021.10.08 15:18ma.hu

A Richter-skála szerinti 5,9-es erősségű földrengés legalább 25 ember halálát okozta és több mint 300-at megsebesített, amikor csütörtökön hajnal előtt Pakisztán délnyugati részét megrázva, szinte élve temetve el az alvó lakosokat.

A rengés epicentruma Harnay közelében, 15 kilométeres mélységben volt, és kiterjedt területet érintett a beludzsisztáni Quetta, Seppi, Harani, Bishin, Saifullah Castle, Shaman és Gob településekig.

Sárházak omlottak össze, tetők omlottak be és falak dőltek le. Az 5,9-es erősségű rengés az ország hegyvidéki részének közelében sokakat kirázott az ágyukból. A kora reggeli órákban épületek sokaságát rongálta meg, és tömegeket űzött az utcára Beludzsisztán tartomány Harnai körzetében.

Az emberek egymást keresték a sötétben, mások pedig a szabadban, mobiltelefonok fényében látták el egy csecsemő sebeit.

Néhányan hordágyon feküdtek, várva, hogy a mentőautók kórházba szállítsák őket. Mentők és orvosok érkeztek, hogy áldozatokat keressenek a romok alatt, és elsősegélyt nyújtsanak a szabadban rekedteknek, miközben az ország vezetői gyorssegélyt rendeltek el a rengés sújtotta övezetbe.

A hadsereg is csapatokat vezényelt Beludzsisztánba, az ország legnagyobb, de legkevésbé lakott tartományába, hogy segítsenek a keresésben és a pusztítás mértékének meghatározásában.

A hadsereg helikopterei kilenc súlyos sérültet - köztük gyerekeket, akiknek a fejükre kötszereket tekertek - szállítottak az afgán határhoz közeli Quetta városába, ahol a lakosok mérföldekkel arrébb is érezték a földmozgást - közölte az ország nemzeti hírügynöksége.

"Nők, gyerekek, mindenki ide-oda futott" - mondta Ghulam Khan, egy lakos az Associated Pressnek, amely arról számolt be, hogy a térségben található szénbányák egyike összeomlott. "Meg voltunk rémülve, és nem tudtuk, mit tegyünk."

A tartomány katasztrófavédelmi hatóságának vezetője, Naseer Ahmed Nasir elmondta, hogy 25 halálos áldozatot és 300 sérültet regisztráltak, de a mentési munkálatok még tartanak. A halottak között legalább hat gyermek van.

A rengés helyi idő szerint hajnali 3 óra körül történt Quetta várostól keletre, a földfelszíntől mintegy 9,3 mérföldre, vagyis olyan sekély mélységben, amely nagyobb károkat okozza.

Ebben a városban 1935-ben egy Richter-skála 7,7-es erősségű földrengés történt, amelyben több tízezer ember halt meg.

Dél-ázsiai szomszédjaihoz, Indiához és Afganisztánhoz hasonlóan Pakisztán is a szeizmikus aktivitás melegágya. Egy másik 7,7-es erősségű földrengés 2013-ban több száz halálos áldozatot követelt ugyanebben az elszegényedett pakisztáni tartományban, Beludzsisztánban, és egy új ideiglenes szigetet hozott létre az Arab-tengerben.

2005-ben pedig egy 7,6-os erősségű rengés több mint 70 000 embert ölt meg, és milliókat tett hajléktalanná a pakisztáni Himalája és a vitatott kasmíri terület közelében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.