Klímaváltozás

Négy év alatt egy méterrel alacsonyabb lett a Mont Blanc

Jelenleg 4807 méter és 81 centiméter.

2021.09.29 18:42MTI

Négy év alatt egy méterrel alacsonyabb lett a Mont Blanc, az Alpok legmagasabb hegye a szakértők legújabb mérései szerint.

A Mont Blanc jelenleg 4807 méter és 81 centiméter - közölték szerdán Grenoble-ban.

Egy 30 szakértőből álló csoport mászta meg szeptemberben a hegycsúcsot, hogy megmérje - ezt nagyjából húsz éve kétévenként megteszik. 2017-ben 4808 méteres és 72 centiméteres volt a hegy, a 2019-es eredményt nem közölték.

Legmagasabbnak - 4810, 9 méteresnek - 2007-ben mérték Nyugat-Európa legmagasabb hegycsúcsát, tehát jó három méterrel volt magasabb, mint ma.

A szakértők szerint a számok azért ingadoznak, mert a hegycsúcsot egy vastag "örök hótakaró" borítja, amelynek formája egy hótorlaszhoz hasonlóan a szél és az időjárás hatására állandóan változik. A jelenség pontos magyarázatát a klíma- és gleccserkutatókra hagyták.

Maga a szikla magassága viszont stabil: 4792 méteres.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.