Világvége

Kén-dioxiddal árasztja el a Cumbre Vieja Európa légkörét - már hazánk fölé is elért - videó

A vulkán naponta 6140 és 11500 tonna kén-dioxidot bocsát ki a tűzhányó.

2021.09.26 16:35ma.hu

Szeptember 19-én délután tört ki a La Palma szigetén található kanári-szigeteki Cumbre Vieja vulkán. Utoljára 50 éve mutatott aktivitást, majd a mostani kitörése előtt pár nappal földrengések sorozatával jelezte előre a katasztrófát. Közel 100 hektárt borított be azóta a láva, mintegy 200 ház vált a vulkán áldozatává, és hatezernél is több embert kellett evakuálni a térségből - írta az Időkép.

A vulkán naponta 6140 és 11500 tonna kén-dioxidot bocsát ki a Kanári-szigetek Vulkanológiai Intézete (INVOLCAN) szerint. A napokban kialakult erőteljes délnyugati áramlásnak köszönhetően a vulkánból származó kén-dioxid Európa légtere felé áramlik, az ECMWF modell előrejelzése alapján ma már hazánk fölött is bőven lesz belőle a légkör magasabb rétegeiben.

Nem kell azonban megijedni, az előrejelzés kb. 5000 méter magasságig adja meg a kén-dioxid koncentráció várható értékét. Vagyis a talaj közelében nem fogunk a La Palma szigetén kitört vulkán kén-dioxid kibocsátása miatt fuldokolni. Viszont színes lehet az égbolt naplemente és napkelte idején.

A vulkán azóta sem szunnyad, a láva több napja ömlik ki a kráterből. A helyi RTVC tv-csatorna (TelevisionCanaria) élő felvételt készít az eseményekről:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.