Katasztrófa

Spanyolországban mozgósították a hadsereget az erdőtüzek miatt, mintegy 2500 embert evakuáltak - videó

A lángokban egy 44 éves tűzoltó életét vesztette.

2021.09.13 12:25MTI

Spanyolországban vasárnap mozgósították a hadsereget az ország délkeleti felében negyedik napja tomboló erdőtüzek miatt, Málaga tartományban mintegy 2500 embert kimenekítettek lakhelyéről.

A lángok eddig csaknem hétezer hektárt perzseltek fel a térségben. A hatóságok vasárnap elrendelték Jubrique, Genalguacil települések és négy további falu mintegy 1500 lakosának evakuálását, de előtte a héten már több mint ezer embert vittek biztonságba a turisták körében népszerű Estepona környékéről.

Egy készenléti dandárt telepítettek a katasztrófa sújtotta térségbe a dél-spanyolországi Morón támaszpontról erősítésnek a már bevetésen lévő több mint háromszáz tűzoltó és 41 tűzoltó repülőgép mellé.

Rafael Fanega tűzoltó az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva üdvözölte az erősítést, egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a lángokat még nem sikerült megfékezni, és további emberekre van szükségük.

A hatóságok szerint szombaton a kedvezőbb időjárási körülményeknek hála sikerült legalább a tűzvész peremein stabilizálni a helyzetet, ami lehetővé tette számukra, hogy négy nagyobb gócpontra összpontosíthassák erőiket.

A meleg, száraz idő és az erős szél kombinációja "éhes szörnyeteggé" változtatta a szerdán este felcsapó lángokat - fogalmazott Alejandro García, a tűzoltási feladatokkal megbízott regionális Plan Infoca hatóság műveleti vezetőjének helyettese.

A lángokban egy 44 éves tűzoltó életét vesztette.

A hatóságok gyújtogatás gyanúja miatt indítottak vizsgálatot az erdőtűz ügyében.

Augusztus végéig a spanyolországi bozóttüzek 74 260 hektárt perzseltek fel, ami az utóbbi évekhez képest átlagon felüli, de még így is elmarad a 2012-es év pusztításától, amikor 190 ezer hektár égett le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.