Világvége

Szélsőséges észak-karolinai áradások: halottak, eltűnt emberek, megsemmisült hidak - videók

Döbbenetes károk a Fred trópusi vihar esőzései után.

2021.08.20 17:30ma.hu

Legalább 2 halott, 10-15 híd megrongálódott vagy megsemmisült Haywood megyében, és 35 embert eltűntként tartanak nyilván a "Fred" trópusi vihar özönvízszerű esőzései által okozott villámárvizek miatt Észak-Karolinában.

Roy Cooper kormányzó augusztus 18-án szükségállapotot rendelt el, hogy aktiválja az állam vészhelyzeti intézkedési tervét. A kormányzó közleményében elmondta, hogy az elmúlt három napban közel 300 mm eső esett le Észak-Karolina nyugati részének egyes területein a Fred trópusi vihar "utószeleként" és az azt megelőző esőzésekből, emiatt rekordmennyiségű áradás következett be. Több mint 98 embert mentettek ki az árvízből a nyugati megyékben.

"Ez a szükségállapot lehetővé teszi az elsősegélynyújtók számára, hogy gyorsan eljussanak az érintett közösségekbe, hogy életeket mentsenek, helyreállítsák az áramellátást, eltávolítsák a törmeléket és ellátmányt hozzanak" - mondta Cooper kormányzó.
"Észak-Karolina erős és rugalmas, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy segítsük az embereket és a vállalkozásokat a lehető leggyorsabban talpra állni."

Úgy tűnik, hogy Haywood megye a legsúlyosabban érintett, ahol a Pigeon folyó mentén történelmi áradások zajlanak.

Augusztus 18-i közleményében a katasztrófavédelmi hivatal azt írta, hogy "jelenleg körülbelül 35 embert még mindig keresnek. Több embert épségben megtaláltak és újraegyesítettek a családjukkal, ám a nap folyamán még többen kerültek fel az eltűnt-listára, mivel szeretteik betelefonáltak".

Canton és Clyde városok vízhálózatai érintettek, emiatt vízforralási tilalom van érvényben. Az utakban és hidakban jelentős károk keletkeztek, különösen Crusóban, ahol legalább 10-15 híd sérült meg vagy semmisült meg. Tíz ember egy Waynesville-i iskola épületében kialakított szükségszálláson keresett menedéket.

Haywood mellett a többi érintett megye: Jackson, McDowell, Madison, Mitchell, Rutherford, Transylvania és Yancey, amelyek mindegyike helyi szükségállapotot hirdetett. A közműszolgáltatók dolgoznak az áramszolgáltatás helyreállításán, miután az áramkimaradások augusztus 17-én késő este mintegy 50 000 háztartást érintettek.

Az észak-karolinai katasztrófavédelem az egész államból gyors vízi mentőcsapatokat küldött Észak-Karolina nyugati részére, a Nemzeti Gárda és az autópálya-rendőrség helikopteres csapatai pedig kutatásokat végeznek. Több mint 250-en vesznek részt a keresési és mentési munkálatokban az egész államból.

Az augusztus 15-ig tartó 24 órás időszakban az Appalache-hegység legmagasabb csúcsán, a Mount Mitchell-hegyen lévő meteorológiai állomás 33,27 mm esőt mért. A következő 24 órás időszakban a Haywood megyei Waynesville 43,18 mm csapadékot regisztrált. A Watauga megyei Boone 42,67 mm csapadékot jelentett augusztus 17-ig tartó 24 óra alatt.

A legtöbb eső augusztus 17-18. között esett 24 óra alatt. A Beech Mountain-i meteorológiai állomáson 116,84 mm; Boone 129,54 mm; Bryson City 77,72 mm; Highlands 115,57 mm; Jefferson 100,33 mm; Murphy 124,46 mm és Waynesville 80,51 mm csapadékot regisztráltak.

Az East Fork Pigeon folyó a Haywood megyei Canton felett augusztus 17-én késő este elérte a rekordmagasságot (16,15 láb), amely meghaladta a 12 láb magas árvízszintet, és megdöntötte a korábbi rekordot (13,1 láb).

A Pigeon folyó Cantonnál augusztus 17-én késő este 19,76 lábon tetőzött, ami meghaladta a 19 láb magas árvízszintet.

A Fred trópusi vihar augusztus 16-án söpört végig a Florida Panhandle-en, heves esőzéseket, áradásokat és erős szelet okozva.

A floridai autópálya-rendőrség közlése szerint egy halálesetről érkezett jelentés, miután egy autó vízbe borult Panama City közelében. Lynn Havenben evakuálást hajtottak végre áradás után.

Augusztus 17-én kora reggel heves esőzések áztatták el a georgiai Atlanta metropoliszának egyes részeit, ami közlekedési problémákat okozott a reggeli ingázásban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint 14 lehetséges tornádóról érkezett jelentés Georgia, Dél-Karolina és Észak-Karolina államból.

A halálos áradások mellett az ország másik felén példátlan szárazság tombol.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.