Katasztrófa

Már meghaladta az ezernégyszázat a haiti földrengés halálos áldozatainak száma

Iskolák, kórházak, templomok dőltek romba.

2021.08.17 08:28MTI

Tovább emelkedett, és már meghaladta az ezernégyszázat a szombati haiti földrengés halálos áldozatainak száma az ország polgári védelmi igazgatóságának hétfő esti beszámolója szerint.

Az állami televízióban elhangzott tájékoztatásból kiderült, hogy 1419 halálesetet tartanak nyilván. A fővárostól, Port-au-Prince-től nyugatra fekvő Sud (Déli) megyében 1133-at, 162-t Grand'Anse megyében, 122-t Nippesben és kettőt az Nord-Ouset (Északnyugati) megyében. A sérültek száma eléri a 6900-t.

A hatóságok vasárnap még 724 halottról számoltak be, majd másnapra megduplázódott a halálos áldozatok száma, előbb 1297-ről adtak tájékoztatást, de a legfrissebb összesítésben már 122-vel több szerepelt.

Az amerikai földtani intézet szerint a 7,2-es erejű földmozgás fészke tíz kilométer mélyen volt a fővárostól, Port-au-Prince-től 150 kilométerre nyugatra található Petit Trou de Nippes település térségében. A polgári védelem 13 694 megsemmisült lakóházról és épületről, összedőlt iskolákról, kórházakról, templomokról és szállodákról

Haitit gyakran sújtják erős földmozgások. A 2010-es földrengés szinte teljesen elpusztította a sűrűn lakott főváros, Port-au-Prince egy részét, 222 ezren haltak meg, és több mint egymillióan váltak hajléktalanná. Haiti még nem kászálódott ki a tizenegy évvel ezelőtti földrengésből, de szigetországot koronavírus-járvány is sújtja, a bűnbandák közötti erőszak visszájára fordította a gazdasági növekedést, július 7-én pedig meggyilkolták Jovenel Moise államfőt, ami politikai válságba sodorta a szigetországot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.