Katasztrófa

Jelentősen nőtt az észak-törökországi áradások halottainak a száma

Az ár számtalan autót ragadott magával, házak váltak lakhatatlanná, a földcsuszamlások miatt pedig sok út járhatatlan. Több híd is összeomlott.

2021.08.13 10:50MTI

Péntekre 27-re nőtt a Törökország északi részén, a Fekete-tenger partján fekvő Kastamonu, Sinop és Bartin tartományt sújtó áradások halálos áldozatainak a száma - közölte a török katasztrófavédelem (AFAD).

Előző nap kora este még 11, a késő esti beszámolók szerint pedig 17 volt a halottak száma.

Péntekre Kastamonu tartományban 25, Sinopban két ember vesztette életét. Bartinban egy eltűnt után továbbra is folyik a kutatás.

Az ár számtalan autót ragadott magával, házak váltak lakhatatlanná, a földcsuszamlások miatt pedig sok út járhatatlan. Több híd is összeomlott.

A bajba jutottakat csónakkal, helikopterrel, munkagépekkel mentik a hatóságok. A munkálatokban a katonaság és a parti őrség is részt vesz. Az AFAD adatai szerint eddig 1720 embert menekítettek ki. Kastamonuban 112, Sinopban pedig 86 falu maradt áramellátás nélkül.

Süleyman Soylu török belügyminiszter csütörtök éjszaka a régióba látogatott. Újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy ez a legsúlyosabb áradás, amit valaha látott. Murat Kurum török környezeti és városfejlesztési miniszter jelezte, hogy hozzáláttak a károk felméréséhez.

A térségre szerda óta rekordmennyiségű csapadék hullott, az éves mennyiség mintegy harmada, ráadásul a várakozások szerint szombatig folytatódik az esőzés.

Törökország délnyugati részében ezzel párhuzamosan már sikerült megfékezni az erdőtüzeket, amelyekből július 28. óta országszerte 299-et számláltak. Csütörtökre az összes tűzfészket ellenőrzés alá vonták a szakemberek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.