Katasztrófa

Görögországi tűzvész: van, ahol már nincs mit elemészteniük a lángoknak

Évián lassan sikerül megfékezni a tüzet, de a Peloponnészoszon még aggasztó a helyzet.

2021.08.11 14:22MTI

Csillapodni látszott az erdőtűz szerdán Évia szigeten, Görögországban, úgy tűnt, a lángokkal küzdő csaknem kilencszáz görög és külföldi tűzoltónak lassan sikerül megállítania a katasztrófát, de a Peloponnészoszi-félszigeten még aggasztó a helyzet, ott fokozni kell az erőfeszítéseket a helyi hivatalos források beszámolói szerint.

Évián már kedden felcsillant a remény, részben azért, mert a tűznek már nem maradt mit elemésztenie, részben pedig azért, mert lecsendesedett a szél. Jannisz Kociasz, az egyik éviai kis falu, Isztiaia polgármestere azt mondta, több nap után akkor látták meg először a napot a hatalmas füstfelhők között.

A Peloponnészoszon azonban még nincsenek túl a nehezén: hasonlóak a terepviszonyok, mint Évián, sűrűek az erdők, és megközelíthetetlenek a szurdokok. A tűzoltók most arra koncentrálnak, hogy a tűz ne érje el a Mainalon hegy erdeit. Gortinia járás mintegy húsz falujából ki kellett telepíteni a lakosokat a közelgő veszély matt. A félszigeten - annak középső részén - most 580 görög és külföldi tűzoltó dolgozik, várhatóan erősíteni fogják őket olyanok, akik még Évián vagy az ország egyéb részén vannak.

Az athéni egyetem földtani intézetének előzetes kárösszesítése alapján az országban már 90 ezer hektár terület vált a lángok martalékává, ebből 51 ezer hektár a második legnagyobb szigeten, Évián, tízezer hektár pedig a peloponnészoszi Olümpia város környékén égett le. Az elmúlt kilenc napban csaknem hatszáz tüzet számoltak meg az országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.