Tudomány

A gleccserek olvadása tíz év alatt 180 gleccsertavat hozott létre a svájci Alpokban

A vízfelület 15 hektárral nőtt évente, ami látványosan igazolja, hogy klímaváltozás zajlik az Alpokban.

2021.07.20 11:41MTI

A gleccserek olvadása tíz év alatt 180 új gleccsertavat hozott létre a svájci Alpokban.

A vízfelület 2006 és 2016 között 15 hektárral nőtt évente, ami látványosan igazolja, hogy klímaváltozás zajlik az Alpokban - jelentette hétfőn a svájci szövetségi Víztudományi és Technológiai Intézet (Eawag).

Az intézet először készítette el a gleccsertavak listáját, amelyek az úgynevezett kis jégkorszak vége, a 19. század közepe óta keletkeztek.

A modern korban 1850 körül érték el legnagyobb kiterjedésüket az Alpok gleccserei. 1850 és 2016 között a gleccsertavak területe évente átlagosan 4 hektárral nőtt - emelte ki a jelentés társszerzője, Nico Moelg hozzátéve, hogy 2006 és 2016 között ez a tendencia erős növekedésnek indult.

A gleccsertavak listáján 1200 tó szerepel, ezek közül 187-et később a gleccserek szállította üledék töltött fel. 2016-ban az összes meglévő gleccsertó területe körülbelül 620 hektár volt. "Meglepett bennünket egyrészt a puszta számuk, másrészt pedig a jelentősen felgyorsult képződés" - mondta el a projekt vezetője, Daniel Odermatt.

A kutatások elvégzéséhez a tudósok elemezték a feljegyzéseket a 19. század közepéig visszamenőleg, valamint analizálták a 20. század közepe óta készült légi felvételeket is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.