Vulkán

Ismét kitört az Etna, hamu lepte el Cataniát (videó)

A hamu teljesen beborította a vulkánhoz közeli Nicolosi városát és a cataniai repülőteret is.

2021.07.07 11:19MTI

Éjszaka lezárták, majd szerda délelőtt újra megnyitották a szicíliai Catania repülőterét, melyeket sűrű hamuréteg lepett el az Etna vulkán újbóli kitörése miatt.

A Fontanarossa repülőtér ismét üzemel - közölte a cataniai légikikötő kommunikációs irodája, hangsúlyozva, hogy a pályákat sikerült megtisztítani a hamutól.

Az olasz országos geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) adatai szerint az Etna éjjel egy órakor ébredt fel: a délkeleti kráterből tört elő a láva mintegy háromezer méter magasban, és ezzel egy időben sűrű hamufelhőt lövellt ki magából, amelynek magassága elérte az öt kilométert.

A hamu teljesen beborította a vulkánhoz közeli Nicolosi városát és a cataniai repülőteret is.

Catania polgármesteri hivatala szerda délelőtt figyelmeztetést adott ki, mivel a hamu beborította a város utcáit, házait is. Azt kérték, aki teheti, ne menjen utcára, mivel a hamuréteg síkossá tette az utakat és a járdákat. Otthon maradásra szólították fel a légzési betegségben szenvedőket és időseket. Az utcákon tanácsolt az orrot és szájat elfedő maszk viselése.

Európa legmagasabb működő vulkánja év eleje óta rendszeresen kitör.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.