Katasztrófa

Kongói vulkánkitörés: evakuálni kellett egy várost, legalább 32-en meghaltak - videó

Többen mérges gázok belélegzése miatt vesztették életüket.

2021.05.27 18:41MTI

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő Goma városát részleges evakuálása zajlik, a nemrég kitört Nyiragongo vulkánból ömlő lávafolyam miatt.

A Nyiragongo, a világ egyik legaktívabb vulkánja szombaton tört ki. Akkor még úgy tönt, Goma lakói nincsenek közvetlen veszélyben, de azóta legalább 32-en meghaltak, többen mérges gázok belélegzése miatt, és az ENSZ közlése szerint mintegy 40 embert továbbra is keresnek.

Constant Ndima, Észak-Kivu tartomány katonai kormányzója elmondta, hogy számítások szerint a város felszíne alatt olvadt kőzetanyag található, amely egészen a közeli Kivu-tóig húzódik. Hangsúlyozta, hogy egyelőre nem tudják, a lávaréteg hol tör felszínre, ám hozzátette, ez bármelyik pillanatban bekövetkezhet, ezért kellett elkezdeni az evakuálást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.