Katasztrófa

Városokat fenyeget a guatemalai Pacaya vulkánból kiáramló láva

A folyam most legalább 5 kilométeres hosszú.

2021.04.22 08:03MTI

Városokat fenyeget a guatemalai Pacaya vulkánból kiáramló láva - közölték a helyi hatóságok szerdán.

A folyam El Patrocinio és San José el Rodeo között nyomul előre. Az utóbbi település külterületén a láva már két és fél háztömbnyire megközelítette a lakóépületeket.

A helyi hatóságok már közölték a lakosokkal, hogy a közösséget egy másik, mintegy 100 kilométerre lévő helyre költöztetik.

A Pacaya vulkán 2552 méter magasan emelkedik Guatemala és a déli, Escuintla megyék között, a fővárostól, Guatemalavárostól délre. A terület népszerű turisztikai célpont, 21 település veszi körül.

Február elején a vulkán egyik oldalában hasadék nyílt, és a láva elkezdett kiáramlani. A folyam most legalább 5 kilométeres hosszú. A jelenséget hamueső és gázok kilövellése kisérte. A területen megemelkedett a hőmérséklet, enyhe kénszag terjeng a levegőben, folyamatos ropogás hallatszik, ahogy a láva előre nyomul.

Ha a láva nem is éri el a helybeliek otthonát, a hamueső komoly károkat okoz a kukoricatáblákban és a legelőkben.

Juventino Pineda, a város és vidékfejlesztési tanács elnöke elmondta, hogy San José el Rodeo 57 családnak, mintegy 350 embernek ad otthont. Amennyiben a láva elérné településüket, akkor a házak legalább ötven százaléka romba dőlne. Hozzátette, hogy van evakuálási tervük arra az esetre, ha a helyzet rosszabbra fordulna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.