Durva

Karibi vulkánkitörés: 10 kilométeres füstoszlop szállt fel - videó

Rég volt aktív a La Soufrière vulkán Saint Vincenten, de most rögtön 16 ezer embernek kell elmenekülnie miatta.

2021.04.09 20:28ma.hu

Kitört a La Soufrière vulkán a karib-tengeri Saint Vincenten, a sziget lakosait evakuálásra szólították fel - közölte pénteken a helyi katasztrófavédelmi hivatal (Nemo). Az 1234 méter magas La Soufrière-ből, ami a több szigetből álló állam fő szigetének, Saint Vincentnek az északi részén található, tíz kilométer magas füstoszlop szállt fel. A katasztrófavédelmi hatóság hamuesőre figyelmeztetett a térségben.

A vulkán belsejében korábban rázkódásokat mértek, amik arra utalnak, hogy láva tör a felszín felé. A Saint Vincent és a Grenadine-szigetek katasztrófavédelmi hatósága már csütörtökön megkezdte a vörös zóna, vagyis a vulkán közelében lévő területek mintegy 16 ezer lakosának az evakuálását. Az embereket hajókkal szállítják a közeli szigetekre, illetve Saint Vincent veszélyövezeten kívüli részeibe. A koronavírus-járvány hátráltathatja az evakuálást, ugyanis csak immunizált embereket engednek fel a hajókra és ezzel más szigetekre, elejét véve a járvány terjedésének.

Az évtizedekig szunnyadó tűzhányó tavaly decemberben kezdett el hamut szórni. A szigetcsoportnak mintegy százezer lakosa van. Vulkanikus aktivitást legutóbb 1979-ben jegyeztek fel. A La Soufrière 1902-ben történt kitörésekor több mint ezren vesztették életüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.