Katasztrófa

A CIA által a Himalájában hagyott plutóniumot okolják az indiaiak a katasztrófákért

A helyiek szerint a hosszú ideje elhagyott nukleáris kémeszköz tehető felelőssé a jelenlegi halálos áradásokért.

2021.02.28 09:37ma.hu

A plutóniumot az USA Központi Hírszerző Ügynöksége állítólag az 1960-as években hagyta hátra, amikor a kínai nukleáris kísérletek után kémkedett. Míg a falubéliek ezt okolják a több halálos áldozattal járó áradások miatt, valószínűleg nem a hiányzó radioaktív anyag a felelős érte.

Mint ismeretes, gleccserszakadás miatt vészhelyzet alakult ki február elején az észak-indiai Uttarakhand államban, sok lakost kitelepítenek otthonából az áradások miatt, több mint 50 ember meghalt. A tudósok szerint az áradást az okozta, hogy a himalájai gleccserről leszakadó jégdarab megrongálta a Risi Ganga folyón működő vízerőművet, a folyó vízszintje folyamatosan emelkedni kezdett.

Az érintett falu lakói azonban nem a gleccsert okolájk. Raini település lakói szerint plutóniumot helyeztek ki még a hatvanas években egy amerikai-indiai titkosszolgálati akció keretében a területre, és ez azóta is ott van. A Pu-238 radioaktív izotóp által működtetett szenzorokkal gyűjtöttek ugyanis információkat és bizonyítékokat a kínai nukleáris kísérletekről.

A Kínai Népköztársaság 1964-ben tesztelte első atombombáját a nyugat-kínai Lop Nur kísérleti atomtelepen. Az "59-6 hadművelet", ahogyan hívták, egy 22 kilotonnás atomeszköz volt, körülbelül 50 százalékkal erősebb, mint a Hirosimára dobott bomba.

Mivel a CIA-nak nagy szüksége volt a kínai nukleáris fegyverkezéssel kapcsolatos információkra, kereste a megfelelő helyszínt a kémkedésre. Lop Nur azonban több száz mérföldre volt a legközelebbi baráti országtól is, ezért Indiához fordultak egy közös hírszerzési akcióra vonatkozó javaslattal. Az indiai kormány hamar belement, ugyanis alig két évvel korábban rövid háborút vívtak Kínával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.