Katasztrófa

Földrengés Fukushimánál: újabb károk keletkezhettek az erőműben

Csökkent a hűtővízszint a fukushimai atomerőmű két reaktorában a szombati földrengés óta.

2021.02.19 19:15MTI

Csökkent a hűtővízszint Japán fukushimai atomerőművének két reaktorában azóta, hogy szombaton 7,1-es erejű földrengés rázkódtatta meg az építmény környékét - közölte pénteken a létesítmény üzemeltetője, a TEPCO.

Hozzátette, hogy feltehetően újabb károk keletkeztek az erőműben, amelyet 2011-ben 9,1 erősségű földrengés és az utána következő szökőár katasztrofálisan megrongált. Az erőmű épületén kívül ugyanakkor nincs jele szivárgásnak, így a reaktorokból a víz nagy valószínűséggel az erőműben gyűlik. Az egyes reaktorban 70, a hármasban 30 centiméterrel csökkent a hűtővízszint - tudatta a TEPCO.

A kettes reaktorról nem tud adatot, mivel abból már eltávolították a mérőrendszert, előkészülve a megolvadt törmelék kiemelésére. 2011 óta egyébként folyamatos a szivárgás az épület alagsorába, a reaktorokba ezért rendre hűtővizet pumpálnak, hogy pótolják a verszteséget.

A TEPCO múlt hét végén először azt közölte, hogy nincs további rendellenesség az újabb földrengés miatt az atomerőműben.

A reaktorok fűtővizének pótlása miatt növekszik a sugárszennyezett víz mennyisége. Ennek tárolására és kezelésére a TEPCO 1,37 millió tonnás kapacitású medencét épít.

A 2011-es földrengés követő szökőárban csaknem 20 ezer ember vesztette életét, a természeti csapás a világ egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját okozta. A kármentesítés évtizedekig eltart.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.