Koronavírus-járvány

WHO: nem a vakcina, hanem a közegészségügyi rendelkezések betartása a leghatékonyabb védelem a járvány ellen

Még messze a védelem, amelyet várnak a vakcinától.

2020.12.08 18:17MTI

Egyelőre nem a vakcina, hanem a közegészségügyi rendelkezések betartása a leghatékonyabb védelem a járvány ellen - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője.

Genfi sajtótájékoztatóján Margaret Harris hangsúlyozta, remek dolognak tartja az oltóanyagokat, ám úgy vélte, még messze a védelem, amelyet várnak tőlük.

Leszögezte: az esetszámok újabb megugrása elleni leghatékonyabb védekezés továbbra is a közegészségügyi rendelkezések betartása.

Mindeközben kedden az Egyesült Királyságban megkezdődött a vírus elleni tömeges oltási kampány azt követően, hogy a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) a múlt héten bejelentette a Pfizer és a BioNTech vállalatok által közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazásának engedélyezését.

A hatóság ugyanakkor megkezdte az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-oltóanyagának engedélyezési eljárását is.

A hét végén Moszkvában is megkezdődött az orosz fejlesztésű, kifejlesztői szerint 95 százalékos hatékonyságú Szputnyik V nevű oltóanyag szétosztása Indonéziába pedig megérkezett a kínai Sinovac Biotech oltóanyaggyártó cég koronavírus elleni vakcinájának első szállítmánya.

Több ország, egyebek közt Hollandia bejelentette, hogy januárban megkezdi az oltási kampányt.

A világszervezet részéről mindazonáltal többször hangsúlyozták a megelőzés és a járványügyi szabályok fokozott betartását: december elején egyebek közt arra figyelmeztettek, a járvány terjedésének megelőzése érdekében bizonyos helyzetekben otthon is javasolt a védőmaszk viselése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.