Invazív faj

Trópusokon őshonos gomba jelent meg a Hortobágyon

Novemberben Pentezug Rezervátumban a több éves tehéntrágyából ilyen érdekes gombák bukkantak elő!

2020.12.06 09:00ma.hu

Különleges gombafajt észleltek Pentezugban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei.

A gyertyagomba (Lysurus cruciatus) előbb tojáshoz hasonló formában tör felszínre, majd később a tönk leginkább egy összeszorított kézfejre emlékeztető formát ölt. A termőrész tetején lévő ujjszerű képződmények rendkívüli bűzt árasztanak, mely magukhoz csalogatja a rovarokat, amik a spórákat terjesztik.

A szömörcsögfélék (Phallaceae) közé tartozó gyertyagomba első hazai észlelése 2014-ben volt szintén a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területéről - Borzaspusztán illetve Mátán.

Nem őshonos faj, a 20. században hurcolták be kontinensünkre a déli félteke trópusi, szubtrópusi területeiről Ausztráliából és Afrikából - írta Facebook-oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.