Tudomány

Nagy fenyegetést jelent a veszélyeztetett fajokra az amerikai vizek műanyagszennyezettsége

A szakemberek szerint az a néhány eset, amely nagy médiavisszhangot kapott, például a bálna, amely 40 kilogramm műanyaghulladékkal a gyomrában vetődött partra tavaly, csak a jéghegy csúcsa és a valódi számok sokkal magasabbak.

2020.11.21 05:30MTI

Nagy fenyegetést jelent a veszélyeztett tengeri emlősökre és teknősökre az Egyesült Államok körüli vizek műanyagszennyezettsége egy új jelentés szerint.

Az elmúlt egy évtizedben 40 fajba tartozó több mint 1800 olyan tengeri állatról készült feljegyzés, amely életét veszélyeztető módon került kapcsolatba műanyaghulladékkal az Egyesült Államok partvonala mentén - olvasható The Guardian című brit napilap online kiadásában.

A szakemberek szerint az a néhány eset, amely nagy médiavisszhangot kapott, például a bálna, amely 40 kilogramm műanyaghulladékkal a gyomrában vetődött partra tavaly, csak a jéghegy csúcsa és a valódi számok sokkal magasabbak. A műanyagszemétbe gabalyodott állatok többségével nem találkoznak az emberek.

"Talán soha nem tudjuk meg a pontos számot, ám a részletek, amelyeket tudunk, szívszaggatóak" - mondta Kimberly Warner, a jelentést összeállító Oceana környezetvédelmi szervezet kutatója. "A műanyag ma már mindenhol jelen van, még azokban a mélymerülő állatokban is, amelyeket ritkán látni és a helyzet egyre csak súlyosbodik" - tette hozzá a szakember.

Az állatok véletlenül nyelik le a vízben lebegő műanyagdarabokat, miközben táplálkoznak vagy épp ennivalónak nézik a hulladékokat.

A jelentés szerint az állatok műanyagzacskókat, léggömböket, horgászzsinórokat, műanyagfóliákat és élelmiszercsomagolásokat nyelnek le a leggyakrabban, ami belső sérüléseket okozhat számukra vagy nehezítheti a táplálkozásukat.

Az egyéb műanyaghulladékok a nyakuk és az úszóik köré tekeredhetnek, mély sebeket okozva vagy nehezítve a mozgásukat.

A jelentés szerint a műanyagszemétbe gabalyodott vagy műanyagdarabokat lenyelt állatok 88 százaléka a fenyegetett vagy veszélyeztetett fajok közé tartozik az Egyesült Államokban.

Egy Hawaiion talált fókának műanyag vizespalack szorult az orrára, míg Kaliforniában egy élelmiszercsomagolás tömítette el egy delfin nyelőcsövét. Dél-Karolinában csaknem 60 darab műanyagdarabkát ürített ki magából egy álcserepesteknős.

Évente 11 millió tonna műanyagszemét kerül a világ óceánjaiba és ha a jelenlegi trendek nem változnak, akkor ez a szám csaknem megháromszorozódhat 2040-re.

A műanyaghulladékok gyakran apró részecskékre bomlanak le és eljutnak a világ minden tájára, a tengeri világ legmélyebb helyeitől egészen az Északi-sarkvidék tengeri jegéig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.