Állati

Látott Ön mostanában poloskát?

Valamiért nagyon kevés idén a poloska...még!

2020.08.17 18:02ma.hu

Valószínűleg az aszályos tavasz miatt kevesebb idén a poloska, de nem csak Magyarországon észlelték idén a poloskák első nemzedékének elmaradását - mondta az InfoRádiónak Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének egyetemi docense.

"Feltételezéseink vannak csak, de meg tudjuk erősíteni a megfigyeléseket (amivel egybevágnak a külföldi észlelések is, Olaszországtól Grúziáig).

A szokásoshoz képest idén Európa-szerte kevesebb a poloska" - szögezte le Vétek Gábor, aki szerint az enyhe telet még túlélték volna a poloskák, az aszályos tavaszt azonban már sokkal kevésbé, de ez is csak feltételezés.

A poloskák elmaradása annál inkább rejtélyes, mivel más, idegenhonos fajokkal elvileg párhuzamosan tudnak tenyészni a poloskák is, de a pettyes szárnyú muslicáról most mégis hetek óta aggasztó hírek jönnek Nógrád megyéből, ezek a rovarok a bogyós gyümölcsöket (málna, szeder) támadják. "A csapadékos tavaszvég-nyárelő adhatott nekik lendületet" - találgatott Vétek Gábor, hozzátette, hogy már komoly gazdasági kárt okozott idén már ez az állatfaj.

A poloska kapcsán még tudni kell, mi lesz a "második generációval", a körtében, almában, őszibarackban még komoly károk keletkezhetnek.

"Az elkövetkező hetek nagy kérdése lesz, hogy a márványos poloska is el tud-e úgy szaporodni, vagy már nem tudja behozni magát. A két faj közt alapvető különbség, hogy a poloskának csak két generációja van, a muslicánál néhány hét alatt kialakul egy teljes generáció" - fejtegette a szakértő, magyarázva a poloskapopuláció viszonylagos sérülékenységét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.