Világvége

Több száz vad, köztük ritka orrszarvúk pusztultak el egy indiai áradásban

Az idei monszunban a park 85 százaléka víz alá került.

2020.07.20 17:03MTI

Több száz vadon élő állat, köztük legalább nyolc ritka orrszarvú pusztult el egy északkelet-indiai áradásban az Asszám állambeli Kaziranga Nemzeti Partban - számolt be róla a BBC.

A Kazirangában él a világ legnagyobb egyszarvú rinocérosz-, más néven indiaiorrszarvú-populációja, amely a múlt század végén a kihalás szélére sodródott. Az Asszám államban 430 négyzetkilométeren elterülő nemzeti park szerepel az UNESCO világörökségi helyszíneinek listáján. A parkban a legutóbbi felméréskor 2015-ben 2401 orrszarvút tartottak számon.

Az idei monszunban a park 85 százaléka víz alá került. Az esőzések okozta áradás miatt több mint 200 ember vesztette életét, és több millió embernek kellett elhagynia lakóhelyét Asszámban, Nepálban és Bangladesben. A Kaziranga park illetékesei szerint a monszun áradásai következtében nyolc orrszarvú lelte halálát, egy további példány pedig természetes okok következtében pusztult el júniusban.

Az áradásoknak szarvasok, bivalyok és sertésfélék is áldozatul estek.

Asszám-szerte több ezernyi falut öntött el a víz. A menekülő lakosság számára több száz ideiglenes befogadótábort állítottak fel. Az indiai monszun júniustól szeptemberig tart, és heves esőzésekkel jár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.