Földmozgás

Miért volt ennyi szokatlanul sok és erős földrengés az elmúlt napokban?

Mexikó, Törökország, Kalifornia - a június 22-től 28-áig tartó időszakban számos nagy és súlyos földrengést látott a világ.

2020.06.30 07:40ma.hu

Mexikó, Törökország, Kalifornia - de még hozzánk közel is megmozdult a föld. A mexikói, Richter-skála szerinti 7,5-ös erősségű rázkódás január óta a legnagyobb földrengés volt az amerikai kontinensen, tíz ember meghalt, és több mint 10 ezer épület rongálódott meg. Kevésbé jelentős károkkal járt a két 5,5-ös erősségű török rengés, illetve Japánban két ember sérült meg az 5,8-as rázkódástól.

Az amerikai földtani intézet (USGS) mérései szerint az alábbi földmozgások voltak 22-28. között


A térkép alapján azt látni, hogy 7-es erősségű 1, 6-osból kettő, 5-ösből 27 és 4-es erősségű földrengésből 158 pattant ki a már említett pár nap alatt.

Ám, ha összevetjük a régi adatokkal, ami most furcsának tűnik, meg szokatlannak, az valójában teljesen normális. 2010 óta a heti átlagos földrengésszám az Earthquake report szerint:
- 7-es 0,26 rengés
- 6-os 3 rengés
- 5-ös 32 rengés
- 4-es 210 rengés

Tehát a szokatlanul aktív hét valójában inkább szokatlanul inaktív hét volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.