Sugárszennyezés

Radioaktív szennyezés Skandinávia felett - Oroszország cáfol

Oroszország azt állítja: a Skandinávia felett észlelt radioaktív felhő nem orosz atomerőműből származik. A szokásosnál magasabb értékeket a múlt héten mérték finn, norvég és svéd szakértők.

2020.06.29 11:57ma.hu

Egy holland intézmény úgy véli: a szennyezés „Nyugat-Oroszország felől” érkezett, és vélhetően fűtőanyag-sérülés következménye.

Az orosz Roszenergoatom ezzel szemben közleményében azt állítja, hogy a Leningrád és a Kola atomerőmű rendeltetésszerűen működik, és egyikből sem jelentettek szivárgást - írta az EuroNews.

„A sugárzás a fenti időszakban nem haladta meg a referenciaértékeket” – közölte az orosz atomenergia-testület szóvivője.

Lassina Zerbo, az Átfogó Atomcsend-szerződés Szervezetének (CTBTO) vezetője ezzel szemben azt tweetelte, hogy stockholmi mérőegységük három izotóp – a Cs-134, a Cs-137 és a Ru-103 esetében a szokásosnál magasabb értékeket jegyzett, ezek az értékek azonban az emberi szervezetre még nem károsak.

A Nemzetközi Atomenergia-Ügynökség az észlelés kapcsán további adatokat kért be tagjaitól – írja a BBC.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.