Koronavírus-járvány

Virológus: elkerülhető az erős őszi-téli koronavírus-járvány

Van esély arra, hogy akár oltás nélkül is a járványhelyzet komolyabbra fordulása nélkül átvészeljük az idei őszt és telet, véli Christian Drosten német virológus.

2020.05.30 19:35ma.hu

Elkerülhető egy erős második hullám a koronavírus-járványban, amennyiben finomhangoljuk a korlátozó intézkedéseket és idejében megtaláljuk a szuperterjesztőket, állítja Christian Drosten német virológus, aki a koronavírus-járvány alatt Németországban a hatóságok tanácsadójaként lett közismert.

Drosten szerint a védekezés kulcsa az, hogy japán mintára idejében megtalálják a szuperterjesztőket, azokat a személyeket, akik az átlagosnál jóval több embert fertőznek meg koronavírussal.

Azokat, akik a szuperterjesztőkkel kapcsolatba kerülnek, előzetes vizsgálatok nélkül fertőzöttnek kell tekinteni, és izolálni kell, hogy megelőzzék a vírus további terjedését.

A virológus egy példát is mondott: amennyiben egy tanár megfertőződik, akkor először azt kell megvizsgálni, hogy melyik osztályokban tanított, és az azokban az osztályokban tanuló diákoknak 1-2 hétig otthon kell maradniuk, de nem szükséges az egész iskolát bezárni.

Drosten szerint az eddig Németországban alkalmazott intézkedések megakadályozták az úgynevezett Superspreading-events-eket, vagyis olyan eseményeket, amikor egy helyen és időben sokan megfertőződtek koronavírussal - írta a Handelsblatt nyomán a Portfolio.hu.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.