Illegális bevándorlás

Földi László: több millió ember akar elindulni Európa felé

A líbiai belső feszültség felgyorsíthatja a migrációs folyamatokat.

2020.05.17 14:30MTI

A líbiai belső feszültség felgyorsíthatja a migrációs folyamatokat - mondta Földi László, az Információs Hivatal volt műveleti igazgatója vasárnap az M1 aktuális csatornán.

A műsorban elhangzott, hogy Líbiában kiéleződtek a harcok a kormány és Halífa Haftar tábornok harcosai között, akik a fővárost, Tripolit ostromolják.

A biztonságpolitikai szakértő úgy véli, hogy több millió ember akar elindulni Európa felé, nemcsak líbiaiak, hanem azok is, akik Afrika más országai és a Közel-Kelet irányából érkeztek az országba.

Mint mondta, Afrika szinte minden országában megjelent a koronavírus, így Európát katasztrófa fenyegeti akkor, ha olyan százezres tömegek érkeznek, akiknek nemhogy az identitását, de még fertőzöttségük mértékét sem lehet megállapítani.

A koronavírus mellett sok más betegség van Afrikában és a Közel-Keleten, amelyek Európában nem ismertek és az egészségügyi ellátórendszer miatt nem terjedtek el - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy ezért is kapnak védőoltás az Afrikába, Közel-Keletre utazók.

Kitért arra is, hogy a nem kormányzati szervezetek (NGO-k) azt mondják a libáiból induló illegális bevándorlóknak, hogy ha elkapják a koronavírust, akkor Európában jobb kezelésben részesülnek majd, mint Líbiában. Így már nemcsak anyagi megfontolásból, hanem az egészségük miatt is útnak indulnak a migránsok - mutatott rá Földi László.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.