Járvány

Koronavírus - Egyre több fiatal kerül kórházba egyre súlyosabb állapotban

Az időseket és a krónikus betegeket tartják a legveszélyeztetettebb csoportnak, ám a vírus is képes alkalmazkodni...

2020.03.16 11:13ma.hu

A diagnosztizált fertőzöttek száma több mint 24.000-re nőtt Európa leginkább sújtott országában. Épp ezért érdekes, amit az olasz egészségügyi hatóságok jeleztek: egyre fiatalabb páciensek kerülnek kórházba.

"Igencsak megváltozott a megbetegedők típusa" - mondta Luca Lorini aneszteziológus és intenzíves ápoló az észak-olasz Bergamo kórházból.

"Már a 40-45 év közöttiek a leggyakoribb esetek és jóval komplikáltabb a betegségük."

"A legtöbben már úgy érkeznek, hogy 6-7 napja betegek és otthon próbálták kezelni magukat - az ő állapotuk a kezelés szempontjából már egyre kritikusabb."

A hivatalos adatok szerint az intenzív osztályon kezelt betegeknek 12%-a 19 és 50 év között van, 52% azok aránya, akik 51 és 70 év közöttiek, míg a fennmaradó betegek mind 70 felettiek.

Lombardiában azonban az utóbbi időszakban szinte már csak 25-50 év közöttieknél diagnosztizáltak Covid-19-et, akik végül mind kórházban kötöttek ki.

Ha az adatok még csak kezdetlegesek is, tény, hogy egyre fiatalabbak kerülnek kórházba az intenzív ellátásra az első hullámhoz képest - mondta Pierluigi Lopalco, a Pisai Egyetem professzora. Szerinte ez a dolog természetes jelenség.

"Olaszországban a fertőzések első körben főként az idősek által leggyakrabban látogatott kórházakban alakultak ki a kisvárosokban" - mondta. "Most, hogy a vírus elterjedt, az egész országban megjelent, sokkal jobban ki vannak téve a betegségnek azok a fiatalok, akik sok társadalmi kapcsolattal, nagy szociális hálóval rendelkeznek és nem tartják be a távolságtartás szabályait járvány idején."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.