Világvége

Ötödével csökkent a jég az Antarktisz egyik szigetén

A februári hőhullám következtében drasztikus olvadás áldozata lett a térség.

2020.02.25 14:42ma.hu / Life

Február elején rekorddöntő hőhullám érte el a déli kontinens peremét. A hőmérséklet 9 napon keresztül jócskán meghaladta az ilyenkor szokásos értékeket. A NASA által készített műholdképek alapján ez idő alatt az egyik antarktiszi szigeten 20%-kal csökkent a jégtakaró. A szóban forgó Eagle-sziget az Antarktisz északi részén fekszik, az Antarktiszi-félsziget közelében.

A kontinens ezen legészakibb félszigete általában védett a magas hőmérsékletektől a déli féltekén áthaladó erős zonális áramlatok miatt, ám ezek a szelek idén télen szokatlanul gyengék voltak, így nem tudták megakadályozni, hogy a hőhullám elérje a térséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.