Világvége

Kihirdette a klímavészhelyzetet az Európai Parlament

Csütörtökön megszavazta az Európai Parlament a klímavészhelyzet kihirdetését, és hogy Európa ennek megfelelően fog cselekedni.

2019.11.28 13:28ma.hu

429-en támogatták a javaslatot, 225-en szavaztak ellene és 19-en tartózkodtak. Klímasemlegesség 2050-re: az Európai Uniónak emellett kellene elköteleznie magát az ENSZ-konferencián az EP döntése értelmében.

Többek közt azt szerepelt benne, hogy az Európai Bizottságnak biztosítania kell, hogy minden javaslat a maximum 1,5 Celsius fokos hőmérséklet-emelkedést szolgálja

Emellett az EU-nak 2030-ig 55 százalékkal kellene csökkentenie kibocsátását ahhoz, hogy 2050-re klímasemleges legyen, a hajózástól a repülésig, mindenhol csökkenteni kell a globális kibocsátást.

"Meg kell mutatni a világnak, hogy az Európai Unió élen jár a klímaváltozás elleni küzdelemben, és hogy az Európai Parlament azzal komolysággal kezeli ezt az ügyet, amit az megérdemel, hogy polgárainak olyan jövője legyen, amilyet megérdemelnek" - mondta Cseh Katalin magyar liberális képviselő. A momentumos politikus, aki a liberális frakció egyik alelnöke, kiemelt szerepet játszott a vészhelyzet kihirdetéséről elfogadott döntés előkészítésében - írta az EuroNews.

Mindkét klímavédelmi határozatot támogatta a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja.

A magyar néppárti delegáció a klímavédelem ügyében is az újabb és újabb szavak helyett a cselekvés mellett foglal állást. A klímaváltozás valós folyamat, valós veszély. Ezért csupán fölösleges szójáték, hogy vészhelyzetről, vagy sürgősségről beszélünk, a lényeg a cselekvés - írják a képviselőcsoport közleményében.

Most itt az ideje konkrét lépéseknek. Azt akarjuk, hogy az EU 65 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ra, és kötelezze el magát, hogy hogy karbonsemleges lesz 2040-re - írta a Zöldek frakciója a Facebookon a döntést üdvözlésével.

„Az Európai Parlament ambiciózus álláspontot fogadott el a madridi éghajlat-konferencia előtt. Az éghajlat- és környezeti vészhelyzet tudatában elengedhetetlen, hogy 2030-ig 55 százalékkal csökkentsük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. A Bizottságnak is egyértelmű és jókor érkező üzenetet küldtünk egy pár héttel a Zöld New Dealről szóló bejelentése előtt " - mondta a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságot vezető francia liberális EP-képviselő a javaslatról szóló vitán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.