Világvége

Kiszáradtak az erdőspusztai tavak - videó

A Fancsika-I kiszáradt, de a Hármashegynek sem rózsás az állapota.

2019.11.10 07:55ma.hu

Szinte teljesen kiszáradt az Erdőspuszta természetvédelmi területén található, egykor horgásztóként is működő két víztározó, a Fancsika I. és a Fancsika II. A vízhiány és az emberi hanyagság miatt több ezer hal elpusztult.

A tavak életét részletesen dokumentáló Erdőspusztai Horgász és Turisztikai Portál itt számolt be a két tó jelenlegi állapotáról.

Az utóbbi hónapokra jellemző aszály miatt nem gyűlt össze annyi víz a dél-nyírségi vízgyűjtő területen, hogy eljusson a Fancsika I.-ig, így a tó nyáron teljesen kiszáradt, mára pedig a Fancsika II.-t is elvesztették Erdőspuszta természeti értékei közül (1995 óta harmadjára).

„Szomorú ez azért is, mert a fancsikai-tórendszeren és azok feltöltő tavain kívül Debrecen keleti vonzáskörzetében semmilyen jelentősebb méretű vízfelület nem található” – írja az Erdőspusztai Horgász és Turisztikai Portál.

Mint kiderült, a pár kilométerrel arrébb található Hármashegyi-tó is hasonló sorsa juthat az Élő bolygónk szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.