Balszerencse

Katasztrófába torkollott a kenyai orrszarvú-áttelepítési program

A tizennégy áttelepített keskenyszájú orrszarvúból csak három maradt életben.

2019.09.26 18:50MTI

Elutasította a Természetvédelmi Világalap (WWF) annak a kenyai parlamenti vizsgálatnak a megállapításait, amelyet azért indítottak, hogy kiderítsék mi okozta annak a tizenegy orrszarvúnak a halálát, amelyeket tavaly telepítettek át a Tsavo East Nemzeti Parkba.

A tizennégy áttelepített keskenyszájú orrszarvúból csak három maradt életben. Az állatok sómérgezésben múltak ki, mivel a Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) nem vette figyelembe a Tsavo East Nemzeti Parkban gyűjtött vízminták eredményeit - olvasható a jelentésben.

A vizsgálat úgy ítélte meg, hogy a WWF, amely egymillió dollárt adományozott az állatok áttelepítésének megvalósítására, nyomást gyakorolt a vadvédelmi szolgálatra, hogy gyorsítsa fel a folyamatot annak érdekében, hogy jó publicitást kapjon az esemény, amivel biztosítani tudja pénzforrásait Németországtól.

A WWF szerdán cáfolta a múlt héten napvilágot látott jelentés állításait, mondván a KWS végezte el a park hidrológiai felmérését, és biztosított mindenkit arról, hogy a nemzeti park biztonságos és megfelelő a keskenyszájú orrszarvúak számára.

"Az áttelepítés egyetlen szakaszában sem merült fel kérdés a víz minőségét illetően. Soha nem erőltetnénk egy áttelepítést a szakértők javaslatai ellenére. Ez egy tragédia volt, és reméljük, hogy soha nem fog megismétlődni" - írták közleményükben.

A parlamenti vizsgálat megállapította azt is, hogy az áttelepítést akkor végezték, amikor a KWS egyik igazgatóságának megbízatása lejárt, és az új vezetés még nem kezdte meg a munkáját, ami a felügyelet hiányához vezetett.

A KWS korábbi vezetése háromszor is elutasította az áttelepítést a park ivóvízének magas sótartalma miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.